sobota 5. října 2024

Ministerstvo pro potírání nevěry? Novela zákona baví sítě

Namísto ubytovacích knih, kam se zapisují hosté v hotelích a penzionech, má údaje od příštího roku evidovat centrální systém eTurista. Počítá s tím novela zákona o cestovním ruchu z dílny ministerstva pro místní rozvoj. Kritizují ji i právníci.

hotel-1330850_1280

llustrační foto.
Zdroj: pixabay.com

  • llustrační foto.
  • Zdroj: pixabay.com

V evidenci budou po dobu šesti let informace o tom, kde, kde, s kým a proč se ubytoval. Podle ministerstva spravedlnosti se jedná o citlivé informace, proto novelu připomínkovalo s tím, že například Ústavní soud řešil uchovávání dat o pohybu mobilních telefonů, což může podle jeho nálezu vypovídat o osobních vazbách či sexuální orientaci.

Návrh se nelíbí například advokátce a senátorce Haně Kordové Marvanové. „Bohužel ten zákon je mimořádně špatný ve všech směrech! V této podobě to rozhodně, pane ministře Bartoši, prosím nepředkládejte,“ míní.

Novelu kritizuje také exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). “Kde jsi včera byl a s kým? Ty můj kvítku medový, na to Ivan Bartoš odpoví… Doufám, že tenhle fízlovský návrh neprojde. Tohle fakt není digitalizace, která by nám jakkoliv usnadňovala život, nebo šetřila významné prostředky,“ napsal Kalousek na síti X.

„Ivan Bartoš fakt neodpoví kdo, kdy, kde a s kým, protože to prostě nebude vědět. Soukromí je pro nás priorita. Každý úřad dostane jen takové údaje, které potřebuje pro svou činnost a na které má už teď ze zákona nárok. Třeba taková obec získá pouze počet návštěvníků, ale už ne jména a podobně,“ reagoval Bartoš (Piráti).

„Žádný Velký bratr se nekoná. Registr eTurista nezavádí sběr nových údajů o hostech. Stát bude mít pořád jen ty informace, které shromažďuje už dnes,“ upozornilo Ministerstvo pro místní rozvoj.

Ke kritikům se přidal i spolek Snesitelné bydlení, který bojuje proti nelegálním pronájmům. „Nařízení EU se výslovně nevztahuje na hotely, penziony a další oficiální ubytovací kapacity. Ministerstvo pro místní rozvoj to ví, ale zamlčuje. Zákon zde řeší více než musí. Malá domů majitelům "investičních" bytů,“ píše na síti X.

„Bude se to týkat i hodinových hotelů?“ ptá se komentář na síti X. „Bartoš má ministerstvo pro potírání nevěry. A hoteliéři nebudou mít co žrát,“ přidává se další.

Související

západ slunce Riegerovy sady Praha
Domácí

Do Česka míří stále více turistů

Kavčí_hory_ČT_hlavní_budova_1
Domácí

Koncesionářské poplatky půjdou nahoru. Měsíčně si lidé připlatí 25 korun

21768145_1477311139025399_8522988001902898577_n
Domácí

Černá jízda se značně prodraží. Pokuta stoupne po novele zákona na tři tisíce

Rezidence_Skalka_0004_v27-klik-1-svetlejsi
Domácí

Železná Ruda zakázala stavby na zelené louce. Apartmány nahrazují staré hotely