pátek 20. září 2024

PETky a plechovky se budou zálohovat. Ministerstvo představilo plán

Ministerstvo životního prostředí odhalilo podobu systému zálohování PETek a plechovek v Česku.

PET lahve

Ilustrační foto.
Zdroj: Wallpaper Flare

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wallpaper Flare

Česko by se mělo stát jednou ze zemí, která zálohuje PET lahve a plechovky. Ministerstvo životního prostředí představilo podobu budoucího systému. „Náklady na zavedení i provoz systému ponesou výrobci a dovozci nápojů, občané jen zaplatí vratnou zálohu za obal, která se jim zase vrátí bez ohledu na to, zda budou nakupovat ve velkém supermarketu, malém obchodě nebo na internetu. Díky tomu bychom měli být schopni do pěti let od zavedení systému vybírat 90 procent plastových lahví a plechovek,“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Zálohy by se měly týkat všech nealkoholických nápojů v plastových lahvích o objemu 0,1 až 3 litry a alkoholických nápojů do 15 procent alkoholu v plastových lahvích. Dále také všech nealkoholických nápojů v plechovkách o velikosti 0,1 až 3 litry a nápoje s obsahem do 15 procent alkoholu v plechovkách. Výjimky se týkají obalů od mléka a mléčných výrobků, nápojů nad 15 % alkoholu a jednorázových skleněných nápojových obalů, které se zálohovat nebudou. Celkově by podle odhadů mohlo ročně systémem projít zhruba 2,5 miliardy kusů PET a plechovek.

Ministerstvo životního připraví návrh změny zákona o obalech. Systém by mohl začít fungovat v polovině roku 2025. „Zkušenosti ze Slovenska ukazují, že po zavedení zálohového systému došlo k výraznému omezení výskytu pohozených obalů od nápojů v přírodě. Když sečtu všechny benefity zavedení zálohového systému je jasné, že tím prospějeme zejména našim dětem, nastupující generaci,“ doplnil Hladík.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: MZP

Související

5887478315_6941e9711d_b
Ekonomika

Německo začíná s demolicí průmyslu. Zelená politika vyhání výrobu ze země

výuka v lese
Domácí Školství

Ministerstvo podpoří ekologické vzdělávání novou výzvou

účtenka
Domácí Ekologie

Účtenky pouze do směsného odpadu. Jejich recyklace ohrožuje životní prostředí

LEGO store
Zahraniční Ekologie

LEGO přechází na ekologičtější materiály, plastů se však nezbaví