středa 18. září 2024

Ministerstvo podpoří ekologické vzdělávání novou výzvou

Ministerstvo životního prostředí otevřelo výzvu zaměřenou na podporu environmentálního vzdělávání a ochranu přírody. S částkou 70 milionů korun má výzva podpořit programy zaměřené na vzdělávání nejen žáků a studentů, ale i široké veřejnosti.

výuka v lese

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) spouští novou výzvu s cílem posílit ekologické vzdělávání a osvětu. V rámci Národního programu Životní prostředí je na tuto iniciativu připraveno rekordních 70 milionů korun, které budou rozděleny na podporu různých environmentálních projektů.

Ministr životního prostředí Petr Hladík zdůraznil, že cílem je vychovávat mladou generaci k ekologickému myšlení a chránit přírodu. Nová výzva umožní financování nejen ekocenter a vzdělávacích programů, ale také ekologických festivalů a motivačních akcí pro veřejnost.

Výzva je rozdělena do tří kategorií. 40 milionů korun je určeno na dlouhodobé programy pro školy a veřejnost, 15 milionů korun na ochranu přírodního dědictví a dalších 15 milionů na soutěže a festivaly s environmentálním zaměřením. Projekty musí být podány elektronicky do konce října 2024 a realizovány do konce roku 2028. Podpora pokryje až 70 procent způsobilých nákladů a žadatelé obdrží 30procetní zálohu na začátku projektu. Hodnocení projektů bude zahrnovat kritéria jako přínos, rozpočet a udržitelnost.

Autor: Šimon Mitro

Související

sucho
Zahraniční Klimatické změny

Spirála změn klimatu, požárů a znečištění ohrožuje zdraví a ekosystémy

První ekodukt v ČR na D35
Domácí Příroda

Český ekodukt slaví 25 let. Zvířata díky němu získala bezpečný přechod

Božídarské rašeliniště
Domácí Příroda

Vědci zachraňují krásu českých luk

5887478315_6941e9711d_b
Ekonomika

Německo začíná s demolicí průmyslu. Zelená politika vyhání výrobu ze země