sobota 27. července 2024

Ministerstvo chce na jatkách zavést kamery

Ministerstvo zemědělství připravilo novelu veterinárního zákona, kterou reaguje na nová nařízení Evropské komise v oblasti veterinární péče. Součástí jsou i povinné kamerové systémy na jatkách.

jatka

Ilustrační foto.
Zdroj: Needpix

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Needpix

Ministerstvo zemědělství představilo nový návrh veterinárního zákona, který reaguje na nová nařízení Evropské komise v oblasti veterinární péče. Klíčovým prvkem novely je začlenění úprav do zákona na ochranu zvířat před týráním, které stanovují povinnost vybavit jatka kamerovými systémy pro sledování správného zacházení se zvířaty. „Doufám, že se tím zamezí riziku týrání zvířat před porážkou, a že již nebude nutné řešit případy neetického chování ke zvířatům, ke kterému mohlo v minulosti docházet,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný.

Další změny zahrnují postup při tlumení nákaz a nemocí přenosných ze zvířat na člověka. Orgány budou moci nařizovat opatření na základě odborného posouzení. Novela rovněž upravuje kontroly dovozu, tranzitu a vývozu zvířat a veterinárního zboží, včetně drobných úprav podrobností kontroly vývozu do třetích zemí.

Autor: Šimon Mitro

Související

Ždánický les
Domácí Příroda

Ždánický les ochrání ministerstvo spolu s krajem

017804_51_496227
Domácí

Tristní sklizeň odhaluje katastrofální dopad mrazů. České ovoce zdraží

profimedia-0669954930
Domácí Příroda

Novela mysliveckého zákona má vyřešit přemnoženou zvěř a přinese digitalizaci

záchranné centrum Zoo Tábor
Domácí Fauna

Zabavené šelmy najdou útočiště v táborské zoo