pátek 5. července 2024

Minimálně 23 lidí zemřelo v USA při víkendových bouřích. Extrémní počasí pokračuje v pěti státech

Smrtící bouře zasáhly střed USA. Zabily minimálně 23 lidí a zničily stovky domů.

tornádo

Ilustrační foto.
Zdroj: Picryl

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Picryl

Nejméně 23 mrtvých, stovky zraněných a nespočet zničených domů hlásí americké státy Texas, Oklahoma, Arkansas a Kentucky po víkendových boučích. Silné bouře, které zasáhly oblast od severu Dallasu po severozápadní kout Arkansasu, zanechaly za sebou rozsáhlé škody. Guvernér Kentucky, Andy Beshear, vyhlásil v pondělí ráno stav nouze s odvoláním na „mnohočetné zprávy o poškození větrem a tornády“.

V Kentucky spadlé stromy zabily nejméně dva lidi. Jeden z nich zemřel v okrese Mercer a druhý v Louisville, kde guvernér Beshear potvrdil dvě další oběti. Celkem si bouře v tomto státě vyžádaly pět životů. V Texasu bylo hlášeno sedm úmrtí v oblasti Valley View blízko hranic s Oklahomou, kde tornádo v sobotu večer zasáhlo mobilní domy. Mezi oběťmi byly i dvě děti ve věku dvou a pěti let. Guvernér Greg Abbott potvrdil, že v oblasti bylo zničeno více než dvě stě domů a kolem stovky lidí bylo zraněno.

V Arkansasu zemřelo osm lidí, jak potvrdila guvernérka Sarah Huckabee Sanders. Některé z obětí zemřely nepřímo v důsledku bouře, například kvůli infarktu nebo nedostatku kyslíku kvůli výpadkům elektřiny. V Oklahomě zemřeli dva lidé v okrese Mayes a jedna smrt byla hlášena ve Virginii. Celkem je hlášeno 23 úmrtí a stovky zraněných napříč postiženými státy.

Podle serveru Poweroutage.us bylo v pondělí ráno bez elektřiny 174 tisíc domácností a podniků v Kentucky, 66 tisíc v Západní Virginii, 61 tisíc v Arkansasu, 59 tisíc v Missouri, šest tisíc v Texasu a tři tisíce v Oklahomě. Některé oblasti mohou být bez elektřiny několik dní. Očekává se, že bouře včetně tornád budou trýznit vnitrozemí USA i v dalších dnech.

Autor: Šimon Mitro

Související

swedish-and-finnish-troops-familiarizing-themselves-cb71a7-1024
Zahraniční

Finsko se stává horkou půdou. Rusko chce reagovat na přítomnost Američanů

protest pro legalizaci potratů v USA
Zahraniční

Třetina Američanek je pro zákaz potratů

svatba
Ostatní Ženy

Čtvrtina Američanek nestojí po svatbě o manželovo příjmení

blížejov radomil šmíd.jpg
Domácí Aktualizujeme

Bouřky, kroupy a silný déšť řádí zatím hlavně v Čechách