čtvrtek 19. září 2024

Minimálně 158 lidí zemřelo při sesuvech půdy v Indii

Nejméně 158 mrtvých a desítky zraněných jsou hlášeny po sesuvech půdy v Indii.

profimedia-0894546008

Sesuvy půdy v Indii (31. 7. 2024)
Zdroj: Profimedia

  • Sesuvy půdy v Indii (31. 7. 2024)
  • Zdroj: Profimedia

V oblasti Wayanad v Kerale došlo v úterý ráno k rozsáhlým sesuvům půdy, které zaskočily místní obyvatele v noci. Tragédie zanechala desítky lidí nezvěstných a přes 100 zraněných bylo hospitalizováno. Počet obětí a zraněných stále roste, protože místní úřady i policie pokračují v pátrání a záchranných pracích.

Do záchranných operací se zapojily stovky členů indické armády, letectva a krizových jednotek, přičemž několik oblastí zůstalo odříznuto kvůli zničeným silnicím a mostům. Nepřiznivé počasí ztěžovalo záchranné operace, a meteorologové předpověděli další déšť.

Policie v Kerale uvedla, že více než 200 lidí je stále nezvěstných. Místní obyvatelé, včetně Raghavana Arunamaly, vyjádřili obavy, že mnoho lidí je uvězněno v oblastech postižených sesuvy. Rashid Padikkalparamban, který pomáhá při záchranných pracích, informoval o třech velkých sesuvech a zničeném mostě, který spojoval dvě čtvrti.

Šéf státu Kerala, Pinarayi Vijayan, nařídil nasazení dronů a psů k podpoře záchranných prací. Wayanad, známý svými čajovými a kardamomovými plantážemi, je během monzunového období náchylný k sesuvům půdy. Tato katastrofa je největším neštěstím, které Kerala postihlo od povodní v roce 2018, kdy zahynulo více než 350 lidí.

Autor: Šimon Mitro

Související

lesní požár
Zahraniční

Lesní požáry v Kanadě ohrožují turismus

povodeň v Českém Krumlově 2013
Domácí

Obce a kraje mohou žádat o dotace na opravu škod po živelních pohromách

GXKnKLqb0AAqvk1
Zahraniční

Hanoji hrozí silné povodně. Yagi už ve Vietnamu zabil přes 140 lidí

profimedia-0905976695
Zahraniční Video

Tajfun Yagi si ve Vietnamu vyžádal desítky obětí