Minecraft slaví patnáctiny. Je nejprodávanější videohrou v historii

Před 15 lety byla uvedena revoluční hra Minecraft. Bezmezné popularitě se těší dodnes.

Minecraft

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Před 15 lety byla představena ikonická hra Minecraft. „Počítačové Lego“ uhranulo hráče po celém světě. Dodnes je nejúspěšnější videohrou v historii, prodalo se přes 300 milionů kopií. Za Minecraftem stojí švédský programátor Markus „Notch“ Persson s jeho firmou Mojang. Díky němu mohou hráči prozkoumávat nekonečné možnosti tvoření a objevování.

Hráči mohou předělávat dle své libovosti obrovské virtuální světy, stavět struktury a konstrukce z různých bloků a bojovat s příšerami ve snaze přežít. Nejprve byla v květnu roku 2009 vydána první verze hry, tehdy pojmenovaná Cave Game. Hra prošla alpha a beta verzemi než byla v listopadu 2011 vydána pod názvem Minecraft.

Minecraft je oceňovaný především pro svou kreativní stránku. Komunita hráčů vytvořila neskutečně rozmanité světy, od replik historických památek až po fantastické zámky a podmořské říše. Vytvoření vlastního obsahu a sdílení s ostatními se stalo základní součástí zážitku z hraní Minecraftu.

Během let se Minecraft rozrostl o nespočet oficiálních aktualizací a modifikací, které hru obohatily o nový obsah, herní mechanismy a nástroje. Vznikla tak rozsáhlá a dynamická komunita hráčů, tvůrců map a youtuberů, kteří neustále rozšiřují hranice Minecraftu a dodávají mu nový život. Z Minecraftu se stal také vzdělávací nástroj, který se využívá ve školách k výuce programování, designu a řešení problémů.

Autor: Šimon Mitro

Související

minigolf
Světové dny

Den minigolfu

profimedia-0892813336
Zahraniční AI

Dabéři videoher stávkují. Obávají se umělé inteligence

Xbox
Světové dny Videohry

Den videoher

hraní videoher
Ostatní Videohry

Videohry stále baví teenagery. Hraje je 85 procent dospívajících