pátek 20. září 2024

Miminka jsou ve stodské porodnici jako v bavlnce

S novinkou, která potěší nastávající maminky, přišla porodnice ve Stodě na Plzeňsku. Pro miminka s nižší porodní hmotností nebo novorozeneckou žloutenkou pořídila přístrojové vybavení, které hned po narození umožní být mamince stále nablízku.

Monitorované lůžko pro miminka

Monitorované lůžko pro miminka
Zdroj: Nemocnice Plzeňského kraje

  • Monitorované lůžko pro miminka
  • Zdroj: Nemocnice Plzeňského kraje

Jedná se o monitorované novorozenecké lůžko a speciální mobilní fototerapeutickou podložku s modrým světlem přímo do postýlky novorozence. Rresuscitační novorozenecké lůžko se používá přímo na porodním boxu a miminko se na něj vkládá bezprostředně po narození. „Lůžko je vyhřívané, je na něm odsávačka, zařízení k podpoře dýchání a další funkce, které umožní péči o novorozence v těsné blízkosti maminky", prozrazuje vedoucí lékařka dětského oddělení Stodské nemocnice Liliia Yarmilko.

Fototerapie se zase používá u miminek s novorozeneckou žloutenkou. Modré světlo totiž pomáhá rozpustit a lépe z těla vyloučit bilirubin, látku, která žloutenku způsobuje. Fototerapie zpravidla probíhá na vyhřívaném lůžku, kde je dítě nahé a svítí na něj modré světlo. Má přitom zakryté oči speciálními brýlemi. Z tohoto důvodu probíhá terapie v oddělené místnosti. Nově ale může být novorozenec s maminkou.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: Nemocnice Plzeňského kraje

Související

GOkqPf1XEAAcvmM
Zahraniční

Tragický víkend v Indii. Požáry zasáhly porodnici, chemičku i zábavní park

novorozenec
Světové dny Zdraví

Den porodní asistence

Vizualizace nové porodnice v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně
Domácí

Baťova nemocnice se bude pyšnit novou porodnicí

miminko
Ostatní Zajímavosti

Děti do tří let nejčastěji spí v ložnici s rodiči