Milton udeřil na pobřeží Floridy. Tamní úřady už hlásí první mrtvé

Hurikán Milton začal pustošit Floridu. Je jedním z nejsilnějších živlů letošní sezony.

profimedia-0918926984

Florida se zmítá pod náporem hurikánu Milton.
Zdroj: Profimedia

  • Florida se zmítá pod náporem hurikánu Milton.
  • Zdroj: Profimedia

S menší silou než se původně počítalo, udeřil hurikán Milton na jihozápadní pobřeží Floridy. I tak se však jedná o živel katastrofických rozměrů, kdy rychlost jeho větru dosahuje až 200 kilometrů v hodině. Národní hurikánové středisko (NHC) ve chvíli, kdy Milton dorazil do okresu Sarasota, klasifikovalo živel jako hurikán třetí kategorie. Ještě včera, kdy se hnal Mexickým zálivem, splňoval parametry páté, tedy nejvyšší možné kategorie. Nyní se očekává, že pohybem nad pevninou bude slábnout i nadále, protože nemůže čerpat energii z přehřáté mořské vody.

Milton už má pravděpodobně i první oběti. Úřad šerifa v okrese St. Lucie ohlásil, že eviduje několik mrtvých po řádění několika tornád, které hurikán způsobil. Vyplnily se tak černé předpovědi, které varovaly před smrtící silou živlu, kdy hrozba platí zejména pro obyvatele, kteří se odmítly evakuovat z nejrizikovějších oblastí.

Do pohybu se v úterý a ve středu dalo kolem milionu lidí, kteří opouštěli zejména oblast kolem města Tampa. K evakuace je kromě floridských úřadů vyzval i prezident Joe Biden, který kvůli mimořádné situaci zrušil i plánovanou cestu do Evropy.

Autor: Jan Skala

Související

GXk-9A4boAA8MHS
Zahraniční

Kamala Harris v průzkumech těsně vede. Vyhrané volby však zatím nemá

GZcR0G7WoAANJct
Zahraniční

V severním Izraeli se rozezněly sirény. Hizballáh začal opětovat palbu

hq720
Ekonomika

Vedení Boeingu dál jednat nebude. Odborářská stávka však bude pokračovat

GZatFKBWEAAb0YG
Zahraniční

Smrtící třešnička na dortu. Florida má pocítit sílu hurikánu století