Milton si vyžádal 16 obětí. Velká vlna z Mexického zálivu nakonec nepřišla

Účet za řádění hurikánu Milton je tragický, ale není tak hrozivý jako za bouři Helene. Florida měla to štěstí, že živel na pobřeží nepřihnal očekávanou šestimetrovou vlnu z moře.

profimedia-0919432064

Florida se vzpamatovává s úderu hurikánu Milton.
Zdroj: Profimedia

  • Florida se vzpamatovává s úderu hurikánu Milton.
  • Zdroj: Profimedia

Floridské úřady začaly sčítat škody po krátké, ale i o to intenzivnějším hurikánu Milton, který na americkou pevninu udeřil včera nad ránem středoevropského času. Podle oficiálních zpráv si živel vyžádal nejméně 16 mrtvých, ačkoliv je pravděpodobné, že tohle číslo nebude konečné, protože další osoby se stále ještě pohřešují. Nejvíce postiženými místy jsou města Tampa, St. Petersburg a Fort Pierce. Navzdory očekávání Milton nepřihnal na pevninu velkou vlnu z Mexického zálivu, která se původně odhadovala na šest metrů.

V zasažených místech začaly probíhat úklidové práce, které se mohou protáhnout i na několik měsíců. Florida se totiž ještě nevzpamatovala z ničivých následků bouře Helene, která si vyžádala na 230 obětí. Pomoc při odklízení následků přírodních živlů slíbil i Bílý dům.

V rámci finišující předvolební kampaně se tématem stal právě i hurikán Milton. Republikánský kandidát Donald Trump už stihl obvinit federální vládu z nedostatečného přístupu při ochraně obyvatelstva vůči přírodním katastrofám. Navíc podle něho, peníze, které jsou vyčleněné na pomoc lidem ze zasažených oblastí, jsou kráceny o finance, kterými se podporují žadatelé o azyl z jiných států. Prezident Joe Biden Trumpova slova odmítl s tím, že jeho předchůdce v úřadě úmyslně šíří dezinformace.

Autor: Jan Skala

Související

462710322_1099037544916996_8663935729425417454_n
Zahraniční

Obama vstoupil do kampaně. Cílí zejména na černošské voliče, kteří volit nechtějí

WhatsApp Image 2024-10-10 at 13.13.13
Zahraniční

Izrael rozstřílel školu plnou lidí v Gaze. V Libanonu jeho střely zabíjely zdravotníky

pro-Hc1MmNDn
Zahraniční Video

Žena nadšeně krmila mývaly, ti ji pak uvěznili v domě

profimedia-0918926984
Zahraniční

Milton udeřil na pobřeží Floridy. Tamní úřady už hlásí první mrtvé