O ztučnění jater se hovoří, pokud obsahují více než pět procent tuku. Nealkoholické ztučnění jater nevzniká na rozdíl od alkoholového kvůli pití nadměrného množství alkoholu. Hlavní příčinou vzniku je cukrovka a obezita. Nealkoholové ztučnění jater může vést až k jejich nenávratnému poškození ve formě fibrózy, nebo cirhózy. Diagnóza je také spojená s vyšším rizikem řady kardiovaskulárních nemocí, onemocněním ledvin, nebo rakovinou jater.
Po celém světě trpí nealkoholovým ztučnění jater asi pět procent lidí. Ne každý o tom však ví. Jen v USA, Velké Británii, Francii a Německu žije přibližně 20 milionů osob s touto nemocí a jen 2,5 milionu z nich jí má od lékaře diagnostikovanou.
Dříve se ztučnění jater dalo zjistit jen komplikovanou a nepříjemnou biopsií. Nyní to dokáží lékaři jednoduše a bezbolestně za pomoci krevních testů, magnetické rezonance nebo ultrazvuku. Vědci radí, aby se minimálně pacienti s cukrovkou a obezitou nechali vyšetřit a své zdraví si tak chránili.