neděle 8. září 2024

Milion, dva miliony berou, Jandové a jiní… Před 35 lety Jakeš řečnil v Plzni

V době, kdy o sobě Joe Biden mluví jako o první černošské prezidentce a plete si ukrajinského prezidenta s ruským, působí projev Miloše Jakeše z Červeného Hrádku trochu archaickým dojmem. Stále však přibližuje atmosféru konce komunismu v Československu.

Jakes_pult

Miloš Jakeš v Červeném hrádku.
Zdroj: Youtube

  • Miloš Jakeš v Červeném hrádku.
  • Zdroj: Youtube

Byl to projev, který měl zůstat za zavřenými dveřmi a byl určený jen horlivým straníkům, ale nakonec se z něho stal jeden ze symbolů odumírajícího komunismu v Československu. Tehdejší televize z vystoupení generálního tajemníka ÚV KSČ Miloše Jakeše 17. července 1989 v kulturním domě v Červeném Hrádku v Plzni přinesla pouze dvouminutovou reportáž, ale v samizdatové podobě se mezi obyvatelstvem jako lavina rozšířil celý bezmála dvouhodinový záznam, o což se postaral současný europoslanec Alexandr Vondra (ODS). Ten jej získal od technika Československé televize Petra Smrčky.

Jakeš ve své řeči rozebírá tehdy probíhající perestrojku, což byl podle něho proces, ve které se ne každý dobře vyzná, na srdci mu leží práce a uvěznění Václava Havla, ale také provolání Několik vět, které podepsala i řada umělců, které podle Jakeše mají dost vysoké platy. „Milion, dva miliony berou, Jandové a jiní… No, tak řekněme, paní Zagorová. Je to milá holka, všechno, no, ale ona už tři roky po sobě bere šest set tisíc každý rok,“ tvrdil tehdy v Plzni Jakeš, který si západní Čechy spletl se Západoslovenským krajem.

K úniku nahrávky se po letech vyjádřil i sám její hlavní autor. Jakeš z celé věci nařkl nepřátelské síly uvnitř KSČ, kteří projev nejenže natočily, ale sestříhaly ho prý tak, aby jeho osobu zesměšnily.

Autor: Jan Skala

Související

Vizuál k 37. ročníku Finále Plzeň
Film a TV Festival

Rok vdovy, Život k sežrání i nový Hřebejk. Finále Plzeň odhalilo program

Plzeň,_Kollárova_(2)
Domácí

Plzeň pokračuje ve zdražování parkovného. Nově se platí i v sobotu

profimedia-0790212959
Domácí Výročí

Vlny v praxi. Jediný odsouzený komunista si za srpnovou invazi odseděl 26 dnů

Policie ČR
Krimi

Násilníka z Kilometrovky už má policie. Na soud si počká ve vazební cele