Miliardy v trapu. O peníze přišla Dagmar Havlová, fotbalista Koller i J&T banka

Kauza kolem Arca Investments bude stát mnoho lidí mnoho peněz. Investovali do ní například bývalá první dáma Dagmar Havlová, herec Maroš Kramár, fotbalista Jan Koller či žena bývalého slovenského premiéra Igora Matoviče.

peníze

Ilustrační foto.
Zdroj: Pxfuel

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pxfuel

O kauze, která se označuje za největší byznysový krach v |Česku a Slovensku v posledních deseti letech, se začalo znovu mluvit poté, co se médiím svěřil slovenský herec Maroš Kramár. Ten investoval asi 12 milionů korun, protože byl přesvědčený, že slibovaný šestiprocentní úrok neukazuje na rizikovou investici. "Nikdo neví, kam se ty peníze poděly," řekl Kramár, který prý investoval na doporučení odborníka. Teď doporučuje, aby každý pečlivě zvážil i investici jediného eura,

Že zpočátku vše nasvědčovalo serióznímu obchodu, potvrzuje fakt, že mezi věřiteli jsou i investiční fondy nebo česká pobočka J&T Banky, která do Arcy investovala více než 438 milionů korun.

Dalšími věřiteli jsou bytová či stavební družstva, advokáti, majitelé firmy Stoklasa, kteří investovali 120 milionů korun, fotbalista Jan Koller s desetimilionovou investicí, Nadace Občanského fóra, kterou řídí Dagmar Havlová, přišla o 15 milionů, Nadace fotbalových internacionálů vložila 8,7 milionu korun nebo Nadace Bohuslava Martinů téměř se 14 miliony korun. Manželka slovenského politika Igora Matoviče Pavlína investovala přes 17 milionů korun.

Celkově dluží Arca asi 20 miliard korun, její dluhy se řeší čtyři roky. Věřitelé mají naději, že zpět získají asi desetinu svých investic.

Související

peníze
Ekonomika

Padělaných peněz v Česku ubylo

senior
Krimi

Vzal si kuklu a brutálně zbil vlastní babičku kvůli třem tisícovkám

finance
Světové dny

Den peněz pro dceru

Losování třetího kola MOL Cupu.
Fotbal MOL Cup

Los domácího poháru: Sparta přivítá Zbrojovku Brno