sobota 26. října 2024

Miliardová úleva bude jen pro energeticky náročné firmy

Energeticky náročné firmy v České republice získají 3,5 miliardovou kompenzaci vysokých cen energií. Ostatní společnosti mají smůlu, stát jim nedá nic.

průmysl

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Řada společností z oblasti těžkého průmyslu má problém s vysokými cenami energií, některé dokonce hrozí, že v příštích měsících mohou úplně skončit. V porovnání s dalšími ekonomikami po celém světě totiž ztrácí potřebnou konkurenceschopnost, protože konečné výrobky vyrábí dráž než ostatní.

Vláda proto na pomoc energeticky náročným firmám uvolní 3,5 miliardy korun. Pomoc je cílená pro zhruba 25 tisíc odběrných míst.

“Společně se Svazem průmyslu a dopravy a Hospodářskou komorou jsme během necelých dvou týdnů od vydání nařízení našli řešení, které pomůže udržet konkurenceschopnost českých firem, a zachovat tak pracovní místa a posílit hospodářský růst. Vláda schválila cílenou pomoc, díky které se sníží energeticky náročným firmám platby za obnovitelné zdroje energie v průměru o dvě třetiny,” říká předseda vlády Petr Fiala s tím, že stát nemůže pomoci všem firmám, a proto se zaměří na ty nejohroženější. Opozice upozorňuje na to, že firem, které by finanční podporu potřebovaly, je v Česku mnohem víc. Obchod a cestovní ruch, řemesla nebo stavebnictví totiž mohou nadále čelit velkým problémům, které s vysokými cenami energií souvisí.

Představitelé podnikatelů bohužel hodili přes palubu více než půl milionu českých firem, protože oznámené řešení se bude týkat méně než 25 tisíc podniků,“ uvedla bývalá ministryně financí Alena Schillerová.

Autor: Jiří Lacina