sobota 19. října 2024

Miliarda lidí žije v akutní chudobě

Nová zpráva OSN odhaluje, že přes 1,1 miliardy lidí žije v akutní chudobě, z toho 40 procent v zemích zasažených válkou. Nejvíce trpí děti, které tvoří více než polovinu chudých.

chudoba

Ilustrační foto.
Zdroj: Rawpixel

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Rawpixel

Podle poslední aktualizace MPI žije ve 112 zemích více než 1,1 miliardy lidí v akutní chudobě, z toho 455 milionů v zemích zasažených válkami nebo nestabilitou. Konflikty se zintenzivňují, což má za následek miliony vysídlených osob a ničení životů a obživy. Nejhůře jsou na tom země postižené válkou, kde chudoba zasahuje do všech základních aspektů života, jako je přístup k elektřině, vzdělání, vodě a výživě.

Studie odhalila, že v zemích zasažených konfliktem nemá každý čtvrtý člověk přístup k elektřině, zatímco v klidnějších regionech jde o jednoho z dvaceti. Podobné rozdíly jsou i v přístupu k jídlu, vzdělání a zdravotní péči. Nejhůře jsou na tom děti, více než polovina z 1,1 miliardy chudých na světě je mladší 18 let.

Zvláštní pozornost se zaměřila na Afghánistán, kde během let 2015 až 2023 spadlo do chudoby dalších 5,3 milionu lidí. Téměř dvě třetiny Afghánců žily v chudobě již v loňském roce. Generální tajemník OSN António Guterres zdůraznil, že odstranění chudoby je základem pro spravedlivé společnosti a že vlády musí investovat do vzdělání, práce a sociální ochrany.

Guterres uvedl, že boj proti chudobě není nevyhnutelný, ale závisí na rozhodnutích vlád a společností. Na letošní Mezinárodní den za vymýcení chudoby vyzval k tomu, aby se prioritou staly investice do lidí a zavedení nové globální dohody pro udržitelný rozvoj a mezinárodní mír.

Autor: Šimon Mitro

Související

chudoba
Světové dny

Den chudoby

GaAI2JoWkAAooLq
Zahraniční

Kritika Izraele sílí. Ten mezitím tvrdě bombarduje Libanon

water-sources-to-provide-clean-for-two-villages-in-eritrea-725x544
Ekonomika

Chudí chudnou. Podle Světové banky je situace nejhorší za posledních 18 let

Mia Mottley je premiérkou Barbadosu již šestým rokem.
Zahraniční Zajímavosti

Ženy vládnou pouze 13 z celkových 193 členských států OSN