Milevsko chce dát lesy premonstrátům. Město tím však přijde o miliony

Do konce tohoto desetiletí by se z lesů v Milevsku mělo vytěžit dřevo zhruba za pět milionů korun. Město však chce těžbu i zisk přenechat tamním premonstrátům.

Milevsko,_radnice

Na radnici v Milevsku se rozhoduje, zda město přenechá své lesy premonstrátům.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Na radnici v Milevsku se rozhoduje, zda město přenechá své lesy premonstrátům.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Bezmála 170 hektarů lesů by chtěla radnice v Milevsku přenechat k užívání Královské kanonii premonstrátů. Užší vedení městského úřadu o tom neinformovalo zastupitele, veřejnost ani současného lesního hospodáře, a to je věc, která v osmitisícovém jihočeském městě vyvolala bouři nevole. Dalším krokem, který veřejnost pobouřil, je skutečnost, že město premonstrátům nechce lesy pronajímat, ale má s nimi uzavřít pacht, který budoucím uživatelům umožňuje nakládat s lesy podle vlastního uvážení.

Odpůrci poukazují na to, že lesy postihla v minulosti kůrovcová kalamita, ale město v nich těžilo minimálně, i když pečlivě vysazovalo nové stromky. S nadcházející těžbou, kterou by však už měli začít premonstráti, se proto očekává zisk kolem pěti milionů korun. Do městské pokladny by ale nešel. Chystaný krok má podle hlasů z milevské radnice v radě města většinovou podporu.

Zájem premonstrátů o milevské lesy souvisí se současnými aktivitami církevních institucí, které s koncem vyplácení finanční podpory v rámci církevních restitucí hledají nové zdroje příjmů.

Autor: Jan Skala

Související

cycling_handlebars_woods_bicycle_exercise_forest_activity_sport-874420
Domácí

Lesníci chtějí utáhnout šrouby. Na kole nebo na koni jen po vyznačených trasách

GNHDCYIWIAAMqRN
Zahraniční

Atmosféra v Berlíně houstne, žháři podpálili radnici molotovovým koktejlem

profimedia-0670050149
Domácí

Zvíkovský most přes Vltavu byl uzavřen. Objížďka je dlouhá 15 kilometrů

petr-korc-3
Domácí

Převrat na radnici: Frýdku-Místku vládne menšinová koalice