neděle 29. září 2024

Mikulov bojuje o hrobku Dietrichsteinů. Případ míří k Nejvyššímu soudu

Město Mikulov se rozhodlo obrátit na Nejvyšší soud kvůli sporu o hrobku rodu Dietrichsteinů.

Dietrichsteinská hrobka

Dietrichsteinská hrobka v Mikulově
Zdroj: Šimon Mitro

  • Dietrichsteinská hrobka v Mikulově
  • Zdroj: Šimon Mitro

Toto dovolání přichází po rozsudcích Okresního soudu v Břeclavi a Krajského soudu v Brně, které hrobku přiřkly Mercedes Dietrichsteinové, dědičce slavného šlechtického rodu. Podle mluvčí radnice Markéty Ničové město podalo dovolání prostřednictvím advokátní kanceláře, a nyní se čeká, až Okresní soud v Břeclavi předá spis k Nejvyššímu soudu.

Dietrichsteinové byli po staletí jedním z nejvýznamnějších šlechtických rodů na Moravě, ale po druhé světové válce přišli o majetek na základě Benešových dekretů. Mercedes Dietrichsteinová se několik let soudila o navrácení majetku v Mikulově, uspěla však pouze v případě rodinné hrobky. Krajský soud v Brně přiznal její právo na rodinný a soukromý život, což vedlo k rozhodnutí ve prospěch žalobkyně.

Hrobka rodu Dietrichsteinů, významná kulturní památka z 18. století, byla městem převzata v 90. letech a na její opravy vynaložilo téměř 70 milionů korun. Hrobka dnes slouží jako pietní místo a turistická atrakce. V roce 2017 do ní Mercedes Dietrichsteinová uložila urny s ostatky svých rodičů. Spor o její vlastnictví však stále pokračuje.

Autor: Šimon Mitro

Související

Vyhlídka u Tetína
Cestování

Češi se vrací k podzimním dovoleným doma

hovor kreditka
Krimi

Falešní bankéři z Hodonína přišli k milionům

Vila Tugendhat
Domácí

Vila Tugendhat je první českou památkou chráněnou podle Haagských úmluv

29244633353_48265f7b33_b
Zahraniční

Stíhání šéfa slovenského parlamentu je zastaveno. Případ je promlčený