neděle 19. května 2024

Migranti umírají i při útěku z Francie do Británie

Nejenom Středozemní moře, nebezpečnou trasou migrantů je i kanál La Manche. V neděli zahynuli čtyři migranti při pokusu o přeplutí Lamanšského průlivu z francouzského Calais.

profimedia-0836901857

Foto pobřeží u města Wimereux s lodí francouzského námořnictva, jež pátrá po možných dalších obětech pokusu o přeplutí kanálu La Manche (14. 1. 2024)
Zdroj: Profimedia

  • Foto pobřeží u města Wimereux s lodí francouzského námořnictva, jež pátrá po možných dalších obětech pokusu o přeplutí kanálu La Manche (14. 1. 2024)
  • Zdroj: Profimedia

Z uprchlických kempů u francouzských měst Calais a Dunkirk se migranti snaží prchat do Británie. Při pokusu o přeplutí kanálu La Manche zemřelo v neděli pět utečenců. Skupina se pokoušela dostat na loď u Wimereux, když se jejich malý člun dostal do potíží v neděli v brzkých ranních hodinách. Jedná se o první hlášené úmrtí migrantů v Lamanšském průlivu v tomto roce.

Oblast kolem Calais je pro migranty výchozím bodem pro nejkratší přeplutí do Anglie. I více než 20 let po uzavření centra Červeného kříže v Sangatte zde stále žijí stovky lidí v táborech a provizorních přístřešcích, jež doufají, že najdou příležitost přeplout do Velké Británie.

Podle britské vlády jen za minulý rok přeplulo Lamanšský průliv z kontinentální Evropy do Británie téměř 30 tisíc nelegálních migrantů. V listopadu zde zemřelo 27 utečenců, když se jejich nafukovací člun převrátil.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: France24

Související

profimedia-0874241333.jpg
Hokej MS Praha

Euforie trvá. Češi spláchli Brity

Hokejisty Velká Británie vede Peter Russell.
Hokej MS v hokeji 2024

Čeští hokejisté si jdou pro povinné body, zapojí se hurikán Nečas?

GNycFnEWMAAucE5
Krimi

Další synagoga měla shořet. Francouzská policie útočníka zastřelila

14278966046_89224e473a_b
Zahraniční

Nová nizozemská vláda vystrkuje růžky. Ještě nemá premiéra a už plánuje deportace