Migrační pakt bude platit. Babiš straší, že jde o vstupenku pro miliony běženců

Co způsobí přijetí migračního paktu? Andrej Babiš tvrdí, že kvůli němu se do Evropy nahrnou další miliony běženců, jiní politici s tím nesouhlasí.

4417554258_6812052115_z

Přivede nová migrační úmluva EU na Starý kontinent další miliony běženců?
Zdroj: Flickr

  • Přivede nová migrační úmluva EU na Starý kontinent další miliony běženců?
  • Zdroj: Flickr

Státy Evropské unie si navzdory zdrženlivému postoji České republiky a zamítnutí ze strany Polska a Maďarska definitivně odhlašovaly platnost migračního paktu, který upravuje postoj zemí k deset let trvající migrační krizi. Ta už do Evropy přivedla miliony běženců zejména z Blízkého východu a severní Afriky. Přestože návrh musí v dubnu ještě projít Evropským parlamentem, je jasné, že právě včerejším hlasováním de facto vstoupil v platnost.

Dokument představuje princip, podle něhož zemím EU, jejichž kapacity pro běžence už jsou takřka naplněné či dokonce přeplněné, pomohou ostatní státy. Buď převezmou část migrantů, nebo poskytnou pomoc finanční či materiální. Norma ale rovněž počítá s efektivnějšími kontrolami migrantů a rychlejším vracením neúspěšných žadatelů o azyl do zemí původu.

Českým politikům se současné znění úmluvy nelíbí, což potvrdil i její dřívější zastánce, ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „Vláda dnes na můj návrh schválila, že stávající podobu migračního paktu nepodpoříme. Neobsahuje sice povinné relokační kvóty, proti nimž Česko dlouhodobě vystupuje, takže nemáme důvod ho vetovat. Snižuje ale možnost efektivně bránit nelegální migraci na vnější hranici. Opravdu účinná ochrana vnější hranice Unie je přitom podle mě v otázce nelegální migrace klíčová. Pracujeme proto na návrzích, které pakt doplní o další opatření mimo hranice EU,“ napsal před pár dny na svůj účet na síti X Rakušan. Proti paktu se vymezuje tuzemská opozice, šéf hnutí ANO Andrej Babiš uvedl, že jeho přijetí znamená vstupenku do Evropy pro miliony dalších migrantů.

Autor: Jan Skala

Související

Trans-Alaska_Pipeline_System_Luca_Galuzzi_2005
Domácí

Česko je podle vlády na ruském pylnu nezávislé. Jeho dovoz však neklesá

Tesla Y
Ekonomika Elektromobily

Elektromobily v Česku nabírají na síle, v EU slábnou

odlesňování
Ekonomika Ekologie

Českým firmám hrozí vysoké sankce kvůli nařízení EU o deforestaci

profimedia-0912691108
Domácí

V 11 obcích Česka se konají volby. Lidé si volí nové zastupitelstvo