čtvrtek 19. září 2024

Migrace z Běloruska nadále rozděluje polskou společnost

Dva roky po vybudování hraniční zdi mezi Polskem a Běloruskem se počet migrantů mířících do Evropské unie snížil. Veřejná debata však neutichá, zvláště po červnovém tragickém útoku na polského vojáka.

profimedia-0879232712

Kontroly na polskoběloruských hranicích.
Zdroj: Profimedia

  • Kontroly na polskoběloruských hranicích.
  • Zdroj: Profimedia

Polsko postavilo před dvěma lety na hranici s Běloruskem zeď, aby zabránilo nelegálnímu přílivu migrantů, o jehož organizování je obviňováno běloruské vedení. Oblast v okolí Bialowieže, dříve oblíbená mezi turisty, se stala místem tragédií spojených s osudy migrantů.

Napětí na hranicích eskalovalo po smrti mladého vojáka, kterého v červnu zabil útočník u hranice s Běloruskem. Tento incident vyvolal v Polsku vlnu pobouření a vedl k přijetí nového zákona, který usnadňuje použití střelných zbraní. Zároveň se do oblasti začaly stahovat civilní skupiny dobrovolníků, kteří tvrdí, že pomáhají armádě chránit hranice.

Na druhé straně se na hranici nachází i dobrovolníci z nevládních organizací, kteří se snaží pomáhat migrantům s žádostmi o azyl. Ti se však obávají stále agresivnějších nacionalistických skupin, které se pohybují na hranicích. Zatímco někteří místní obyvatelé jsou z celkové situace zmatení, provozovatelé turistických zařízení ztrácejí příjmy.

Autor: Šimon Mitro

Související

GXg6bgtXgAAiS71
Zahraniční

Povodně neřádí jen v Česku. Přehrady přetékají i na jihu Polska

profimedia-0906336166
Zahraniční

Budoucnost Schengenu je v ohrožení kvůli migraci

4495559210_dc09b43dc7_b
Krimi

Policisté v ohrožení: Za hranicemi řádí opilí či zdrogovaní Češi

Olaf Scholz
Zahraniční

Německou vládu blokují Zelení. Polsko navíc kritizuje hraniční kontroly