Microsoft sází na jadernou energii pro napájení umělé inteligence

Technologický gigant Microsoft uzavřel dohodu na využití jaderné energie z americké elektrárny Three Mile Island, známé havárií v roce 1979, pro napájení svých datových center.

Jaderná elektrárna Three Mile Island

Jaderná elektrárna Three Mile Island
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Jaderná elektrárna Three Mile Island
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Jaderná elektrárna Three Mile Island, známá havárií z roku 1979, se opět dostává do provozu. Tentokrát bude dodávat energii pro výpočetní centra umělé inteligence (AI) společnosti Microsoft, což vyvolává nové diskuse o bezpečnosti jaderné energie.

Microsoft uzavřel dohodu se společností Constellation Energy, která částečně vlastní jadernou elektrárnu Three Mile Island v Pensylvánii. Microsoft bude využívat bezuhlíkovou energii z této elektrárny pro svá datová centra. Tato dohoda je součástí snahy Microsoftu o dekarbonizaci a má potenciál ovlivnit budoucí směřování jaderné energie.

S rostoucí poptávkou po výkonných technologiích, zejména pro AI, začínají i další technologičtí giganti, jako Google a Amazon, investovat do jaderné energie. Ta totiž nabízí stabilní a relativně levný zdroj elektřiny, který je potřeba pro napájení obrovských počítačových serverů.

Přesto zůstávají obavy o bezpečnost. Three Mile Island se proslavila částečným roztavením reaktoru v roce 1979, což byla největší jaderná katastrofa v USA. Přesto se nyní Microsoft zaměřuje na bezpečný provoz druhého reaktoru, který fungoval nezávisle a bez incidentů až do roku 2019. Nukleární energie v USA a Evropě zažívá renesanci. Významná role jaderné energie při snižování emisí CO2 je nyní uznávaná Evropskou unií, která zvažuje rozšíření jaderného programu.

Autor: Šimon Mitro

Související

4cfad8be259bbb30cd5f3b538cd150c4
Zahraniční

Modelka si vzpomněla na 30 let staré obtěžování. A obvinila z něho Trumpa

hq720
Domácí

Trump Čechy neoslovil. Většina z nich by volila Kamalu Harris

Donald_Trump_(50549125407)
Zahraniční

Britští dobrovolníci pomáhají Kamale. Trump obvinil vládnoucí Labour Party

Evropský parlament
Zahraniční AI

Umělá inteligence zpřístupní archivy Evropského parlamentu