čtvrtek 19. září 2024

Michelangelova tajná místnost se otevře návštěvníkům Medicejské kaple

Rezervace předem, maximálně čtyřčlenná skupina, zákaz vstupu dětem do deseti let a nanejvýš 15minutová prohlídka – taková pravidla budou platit při návštěvě tajné místnosti v Medicejské kapli ve Florencii. Dovnitř bude smět nanejvýš sto lidí týdně.

stanzasegretadimichelangelo_museodellecappellemedicee_firenze_foto_francescofantani_courtesymuseidelbargello_4_closeup

Michelangelova tajná místnost.
Zdroj: Muzeum medicejských kaplí

  • Michelangelova tajná místnost.
  • Zdroj: Muzeum medicejských kaplí

Téměř 50 let po znovuobjevení se pro návštěvníky v půlce listopadu otevře Michelangelova tajná místnost obsahující řadu kreseb připisovaných právě Buonarrotimu. Přísná pravidla mají zaručit ochranu kreseb. Po každé skupince je totiž například nutné zhasnout světla a nechat místnost po nějakou dobu ve tmě.

"Tento malý prostor je skutečně unikátní svým výjimečným potenciálem. Na stěnách jsou skici postav, většina z nich v monumentálním formátu," komentovala zpřístupnění kurátorka Muzea medicejských kaplí Francesca de Luca. Kresby doprovázejí studie anatomických detailů, tváří a neobvyklých póz.

Michelangelo se v místnosti ukrýval v roce 1530 před hněvem papeže Klementa VII. Medicejského. Deset metrů dlouhá a tři metry široká místnost se do roku 1955 používala jako skladiště dřevěného uhlí, v dalších desetiletích byla zapomenutá pod padacími dveřmi zcela zakrytými nábytkem. Kresby se skrývaly pod dvěma vrstvami omítky.

Související

úvod
Ostatní Foto

Villa Palmieri stojí přes miliardu. Čas tam v minulosti trávila královna Viktorie

Florence_Airport_SingleImage_02-2000x966
Zahraniční

Letiště ve Florencii čeká rozsáhlá přestavba, na střeše bude mít vinici

profimedia-0799493970
Zahraniční Video

Němečtí fotbaloví fanoušci poničili Vasariho koridor ve Florencii