čtvrtek 19. září 2024

Mezi padesáti nejhledanějšími jsou tři Češi. Všichni mají drogové delikty

Evropský policejní orgán Europol ukázal padesát nejhledanějších lidí z celého kontinentu. Jsou mezi nimi tři Češi a jeden vyhlášený podvodník českého původu.

https___d1e00ek4ebabms.cloudfront.net_production_3604494a-9164-4708-8cd0-b463d29f0e96

Jeden z nejhledanějších mužů Evropy, podvodník s českými kořeny Jan Marsalek.
Zdroj: Europol

  • Jeden z nejhledanějších mužů Evropy, podvodník s českými kořeny Jan Marsalek.
  • Zdroj: Europol

Haagský Europol vydal seznam padesáti nejhledanějších Evropanů, kde se objevují také tři muži z České republiky. Dva z nich dokonce policisté označili za nebezpečné. Všechny spojuje jedna věc, a to jsou drogové delikty. Za ty je hledaný i 49letý Vilém Kováč, jemuž úřady kladou za vinu, že působil jako šéf organizované skupiny, která měla pod palcem rozsáhlý obchod s drogami zejména v České republice, ale také v Libanonu, Řecku, Slovinsku, Polsku, Německu, Španělsku, Francii, Nizozemsku, Lotyšsku, Litvě a Rusku. Za to Kováčovi, který je hledaný od 10. listopadu, hrozí až 18 let vězení.

Třináct let by si za obchod s drogami měl odsedět 45letý Ondřej Kára, který měl s omamnými látkami kšeftovat na trase Česká republika – Švýcarsko. Měl na starosti zejména nákup a přímý prodej drog, koordinoval drogové kurýry a veškerou související komunikaci s dalšími osobami a skupinami zapojenými do drogové kriminality.

Od loňského září policisté po celé Evropě hledají také 50letého Norberta Kijonku. Ten by se měl pohybovat na území České republice, Polska nebo Německa, kde používá falešné doklady. Muži zákona varují, že je ozbrojený a velmi nebezpečný, má totiž vojenský výcvik a umí zacházet i s nelegálními zbraněmi.

Mezi hledanými figuruje také podvodník českého původu Jan Marsalek, který se prostřednictvím podvodů a zpronevěry dopustil největšího ekonomického zločinu v poválečném Německu. Dnes se údajně skrývá na neznámém místě v Rusku.

Nejhledanější evropské zločince najdete zde

Autor: Jan Skala

Související

Bez názvu
Zahraniční Video

Mezinárodní skandál: Podvodníci už pančují i olivový olej

europol
Zahraniční

Kampaň Europolu dostala 14 zločinců na útěku, hledá i dva Čechy