pátek 20. září 2024

Mezi ojetými auty mají Češi největší zájem o kombíky

Téměř polovina prodaných nových aut jsou SUV. Mezi ojetinami zase vedou kombíky.

car-7666299_1280

Ilustrační foto.
Zdroj: pixabay.com

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: pixabay.com

Třetina inzerovaných nabídek ojetých aut se týká kombíků. Nejčastěji se v nabídce objevují modely Škoda Octavia a Superb. Z dalších značek jsou oblíbená kombi Volkswagen Passat nebo Hyundai i30. Vyplývá to ze statistiky TipCars.com.

„Češi mají přirozený cit pro výhodný poměr ceny a nabízené hodnoty. Proto není divu, že milují kombíky,“ říká Marek Knieža z TipCars.com. „Varianty kombi tvoří dlouhodobě 30 procent nabídky ojetin. Také je to ale kategorie, kde je nejrychlejší rotace inzerce.“ Druhou nejsilnější kategorií jsou SUV. Ta měla ještě před pěti lety podíl na inzerci kolem 15 procent, ale poslední dva roky se drží na 23 procentech. Třetí místo mezi ojetinami tvoří s 21 procenty karoserie typu hatchback.

V porovnání s trhem nových vozů je přitom situace jiná. Tam mají jasný náskok SUV – jejich podíl dosahuje dvojnásobku ojetin. Ke konci roku 2023 se jednalo o 45 procent, k letošnímu dubnu pak číslo stouplo na 47 procent. Kombíky mají u nových aut pětinu, hatchbacky zhruba 17 procent.

„Zatímco nové auto má často plnit roli společenského statusu, ojetinu si lidé pořizují jako spolehlivého dělníka, parťáka pro aktivní životní styl nebo člena rodiny,“ míní Knieža. „V zemi s hluboce zakořeněnou kulturou chataření, zahrádkaření a turistiky je kombi univerzální odpovědí na jakýkoliv požadavek.“

Nejpopulárnějším modelům kombi vévodí domácí modely. Jedničkou je Octavia Combi třetí generace s průměrnou cenou 300 tisíc korun. Nejlevnější Octavie přitom začínají na poloviční částce, tedy kolem 150 tisíc korun. Druhé místo v inzerci patří Superbu Combi třetí generace s průměrnou cenou 670 tisíc korun. Skromnějším zájemcům stačí na vlajkovou loď značky Škoda zhruba čtvrt milionu.

Pořadí bez mladoboleslavských modelů by ovládla dvojice kombíků Hyundai i30 třetí generace a Volkswagen Passat Mk8. Zatímco korejský rodák z českých Nošovic má průměrnou cenu 390 tisíc korun, Passat je o sto tisíc výše. Oba modely se však potkávají ve spodním cenovém spektru – nejlevnější zástupci se v inzerci pohybují kolem 200 tisíc korun. Symbolický bronz si odváží Golf průměrně za 300 tisíc korun. Pokud se zájemce spokojí s modely z prvních roků produkce a vyšším nájezdem, stačit mu může již 150 tisíc.

Nejoblíbenější kombíky na trhu ojetin

Škoda Octavia III

Škoda Superb III

Škoda Octavia IV

Škoda Fabia III

Škoda Octavia II

Hyundai i30 III

Volkswagen Passat VIII

Škoda Fabia II

Volkswagen Golf VII

Škoda Superb II

Související

Dobíjecí stanice
Zahraniční Auta

Nová auta v EU snižují znečištění

rz
Domácí Video

Jako z filmu: Auto za jízdy změnilo registrační značku, řidič prý o ničem neví

odometr
Světové dny Auta

Den odometru

výměna kol
Domácí Auta

Je čas přezout pneumatiky, kolik v průměru zaplatíte?