středa 18. září 2024

Meteorologové znovu zpřísnili výstrahy, počasí ovlivní tlaková níže Boris

Extrémní srážky se čekají na větším území, přibyla i výstraha kvůli silnému větru.

GXQ6-4jWcAAkzPJ

Meteorologové zpřísnili výstrahu.
Zdroj: ČHMÚ

  • Meteorologové zpřísnili výstrahu.
  • Zdroj: ČHMÚ

Výstraha na dešťové srážky se upravuje tak, že se do extrémních srážek přidávají i další oblasti na Vysočině a některé oblasti v jižní části Šumavy. Dále se výstraha na srážky rozšiřuje nepatrně na západ, a to do Ústeckého a Plzeňského kraje.

Minimálně do neděle bude počasí u nás ovlivňovat tlaková níže Boris spojená s frontálním rozhraním, které bude na většinu území přinášet výrazné srážkové úhrny, v jihovýchodní polovině Česka a místy i na návětří výše položených míst až extrémní. V jihovýchodní polovině území a na horách na severovýchodě a severu Čech jsou očekávané úhrny mezi 150 až 250 milimetry za čtyři dny.

"Největší srážkové úhrny očekáváme v oblasti Jeseníků, a to přes 300 milimetrů. Na zbytku území s výjimkou západu a severozápadu Čech budou úhrny od pátečního rána do půlnoci na pondělí převážně v rozmezí sto až 150 milimetrů. V pátek večer bude severní až severozápadní vítr zesilovat na většině území. Nárazy větru o síle 55 až 90 kilometrů v hodině, na horách i kolem 110, budou pokračovat do nedělního poledne, kdy začnou pozvolna slábnout," uvedli meteorologové na síti X.

Kvůli vydatným srážkám očekávají od pátečního večera výrazné vzestupy hladin vodních toků. Nejvyšší vzestupy s četným překročením nejvyššího povodňového stupně předpokládají v sobotu a neděli. . V povodích, kde budou 24hodinové úhrny přesahovat hodnoty nad 120 milimetrů hrozí i výrazného překročení limitů pro třetí stupeň. "Odtokově nejvýznamnější situaci očekáváme na tocích, které odvodňují Jeseníky a další severovýchodní horské oblasti a Českomoravskou vrchovinu. Situaci v pátek dopoledne upřesníme," dodávají.

Související

hory-ilustrační foto
Domácí

Konečně přestane pršet, teploty se opět vrátí nad 20 stupňů

Vlak RegioShark
Domácí

České dráhy vyjdou vstříc cestujícím, kteří ruší výlety kvůli počasí

GXWGszEW0AAfNPT
Domácí Aktualizujeme

Bude ještě hůř: Meteorologové rozšířili výstrahy, čekají víc než 50letou vodu

povodně 2002
Domácí Aktualizujeme

Hladiny toků hlásí první a druhý povodňový stupeň, na Šumavě sněžilo