pondělí 1. července 2024

Meteorologové varují před silnými bouřkami. Ty zítra utnou dnešní výheň

Zítra odpoledne se situace ohledně počasí začne dramatizovat. Ve východní polovině území se čekají extrémní bouřky, po nichž přijde velké ochlazení.

gewitter-sturm-blitze-himmel-1706878690dOy

Zítřejší bouřky zcela změní charakter počasí.
Zdroj: Public Domain Pictures

  • Zítřejší bouřky zcela změní charakter počasí.
  • Zdroj: Public Domain Pictures

Dnešní tropy, kdy rtuť teploměru šplhá až k 35 stupňm, skončí zítra příchodem bouřek, které může doprovázet krupobití nebo přívalové deště. Jak upozorňuje Český hydrometeorologický ústav, intenzita bouřek může být i extrémně silná. Zejména na pozoru by se měli mít lidé od východních Čech, přes celou Moravu až ke Slezsku. Naopak na západě Čech by měla být situace o poznání klidnější.

Varování meteorologů platí od zítřejšího odpoledne, kdy se vyskytnou první bouřky až do noci na pondělí. Během nich by na některých místech mohlo spadnout až 70 milimetrů srážek a průměr krup by mohl dosahovat až tří centimetrů. Bude také foukat silný vítr o rychlosti až 90 km/h.

V ponděí bude citelně znát změna počasí, kdy se ochladí o více než 10 stupňů. Oteplovat by se mohlo začít od středy a o dalším víkendu už bude rtuť teploměru znovu vykazovat letní hodnoty.

Autor: Jan Skala

Související

GRTLVvXaYAAPN_N
Zahraniční

Jih Evropy je v plamenech. Hoří na řadě míst v Turecku i Řecka

GRVeEdfX0AAPwya
Domácí

Voda zaplavuje sklepy, padají stromy. Moravou postupují silné bouřky

Hot_(34_degrees)_and_dry,_an_extreme_weather_combination_in_Holland._Here_watersupply_along_the_Schelmseweg_Schaarsbergen_at_1_July_2015._Start_of_the_most_warm_night_in_Holland_since_1901_with_some_24_degrees_minimum
Domácí

Česko zažila jednu z nejteplejších nocí v historii měření. Bylo i 25 stupňů

GQpsX7lWEAAu7Hn
Domácí

Bouřky a kroupy se přehnaly celou republikou. Další přijdou v pátek