středa 18. září 2024

Meteorologové předpovídají příchod jevu La Niña

Podle WMO existuje 60procentní pravděpodobnost, že ke konci roku dojde k rozvoji La Niña, což přinese ochlazení oceánů a změny počasí v mnoha regionech světa.

povodně

Ilustrační foto.
Zdroj: Rawpixel

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Rawpixel

Podle nejnovějších předpovědí Světové meteorologické organizace (WMO) existuje 55procentní pravděpodobnost, že se během září až listopadu objeví jev La Niña. Tato šance stoupá na 60 procent mezi letošním říjnem a únorem 2025. La Niña, charakterizovaná ochlazením povrchových teplot oceánů, obvykle přináší opačné klimatické podmínky než El Niño, zejména v tropických oblastech.

Generální tajemnice WMO Celeste Saulo varuje, že i když se La Niña objeví, nezmění to dlouhodobý trend zvyšování globálních teplot způsobený emisemi skleníkových plynů. Posledních devět let bylo nejteplejších v historii, přestože La Niña mezi lety 2020 a 2023 přinesla krátkodobé ochlazení.

WMO upozorňuje na důležitost včasných varování a sezónních předpovědí, které pomáhají přizpůsobit se měnícímu se klimatu. Předpovědi naznačují, že v některých oblastech, jako je severní část Jižní Ameriky, Karibik nebo východní Afrika, může dojít k nadprůměrným srážkám, zatímco většina pevniny zaznamená vyšší teploty.

Světová meteorologická organizace varuje, že La Niña, klimatický jev způsobující ochlazení oceánských vod v Pacifiku, může od října 2024 výrazně ovlivnit světové počasí. Pravděpodobnost jejího vývoje do února 2025 dosahuje 60 %. Tento jev obvykle přináší opačné účinky než známější El Niño, například více srážek v některých oblastech a sucho v jiných.

Autor: Šimon Mitro

Související

hory-ilustrační foto
Domácí

Konečně přestane pršet, teploty se opět vrátí nad 20 stupňů

sucho
Zahraniční Klimatické změny

Spirála změn klimatu, požárů a znečištění ohrožuje zdraví a ekosystémy

Vlak RegioShark
Domácí

České dráhy vyjdou vstříc cestujícím, kteří ruší výlety kvůli počasí

GXWGszEW0AAfNPT
Domácí Aktualizujeme

Bude ještě hůř: Meteorologové rozšířili výstrahy, čekají víc než 50letou vodu