pátek 5. července 2024

Meteorologové hlásí extrémní stupeň nebezpečí, povodí zvýšilo odtok z nádrží

Vydatný déšť a povodně předpovídají meteorologové na víkend. Nejhorší situace bude na západě Čech.

povodeň

Ilustrační foto.
Zdroj: PxHere

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: PxHere

Od dnešního odpoledne do noci ze soboty na neděli se budou hlavně v západních částech republiky vyskytovat vydatné srážky s úhrny 30 až 60 milimetrů, lokálně až 80 milimetrů. „Jednat se bude většinou o srážky trvalejšího charakteru, ale s proměnlivou intenzitou a kratšími přestávkami. Intenzivnější srážky výjimečně doprovodí i bouřky,“ hlásí meteorologové s tím, že se dá čekat výrazný vzestup hladin.

Na třetí, tedy nejvyšší stupeň povodňové aktivity by se v sobotu měly dostat řeky Radbuza a Mže, dvojka se čeká zejména na tocích v povodí horní Ohře. Následovat bude druhý stupeň na střední a postupně i dolní Berounce. První stupeň bude na tocích odvodňujících Šumavu.

Povodí Vltavy už kvůli tomu zvýšilo odtoky z nádrží v povodí Berounky, aby vytvořilo volný prostor pro zachycení nebo zmírnění očekávaných zvýšených průtoků. Proto klesá hladina v nádržích Lučina, Hracholusky, Žlutice, Klabava a Nýrsko. Povodí Ohře vypouští nádrže Skalka, Jesenice a Nechranice.

Na dalších místech se zatím vydatnější srážky nepředpokládají, proto tam v současné době nádrže zatím preventivně neodpouštějí.

Související

storm-lightning-weather-nature-preview
Domácí

Střed republiky očekává silné bouřky. Předtím se lidé budou grilovat na slunci

bouřka
Domácí Počasí

Na Česko se řítí silné bouřky. Výstraha platí do půlnoci

zrající třešně-ilustrační foto
Domácí

Zatím žádné tropy, deštníky ještě neodložíme

bouřka
Domácí Počasí

Do Česka se vrátí silné bouřky. Udeří v noci ze čtvrtka na pátek