čtvrtek 16. května 2024

Meta čelí další žalobě: Instagram je navržený tak, aby dětem způsoboval závislost

V USA čelí společnost Meta dalším obviněním. Tentokrát za to, že sítě Facebook a Instagram jsou navrženy tak, aby způsobovaly u dětí závislost.

Instagram

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels

Celkem třiatřicet států v USA žalují sopečnost Meta s obviněném, že sociální sítě Facebook a Instagram jsou záměrně naprogramovány tak, aby u dětí a mladistvých vyvolávaly závislost. Žaloby států od Kalifornie po Wisconsin tvrdí, že Meta měla motivaci udržet děti „připoutané“ u sítí s cílem zvýšit zisky, a obviňují Metu, že pravidelně sbírá data o dětech mladších 13 let bez souhlasu jejich rodičů, čímž porušuje federální zákon.

Funkce jako „nekonečný feed“ a neustálé proudy upozornění lákají dětí a mladiství přispívají k duševním problémům, kterým čelí mnoho mladých lidí, tvrdí v žalobě státy. „Děti jsou zvláště náchylné k návykovým technologiím, a Meta zneužila tyto zranitelnosti, stavěla svůj zájem na reklamních příjmech nad psychický a emocionální blahobyt dětí,“ sdělil ve vyjádření Brian L. Schwalb, generální prokurátor Washingtonu, D.C.

Žaloby dále uvádí, že Meta „lživě ujišťovala veřejnost, že její sítě jsou bezpečné a vhodné pro mladé uživatele. Při hledání maximalizace finančního zisku Meta opakovaně klamala veřejnost o závažných nebezpečích svých sítí.“ Společnost Meta v emailovém prohlášení médiím sdělila, že je zklamaná z postupu generálních prokurátorů.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: CBS News

Související

drogy
Zahraniční Drogy

Přes 320 tisíc dětí v USA ztratilo rodiče kvůli předávkování drogami během deseti let

Vizuál prezidentské debaty Bidena s Trumpem při minulých prezidentských volbách.
Zahraniční Volby USA

Biden se střetne s Trumpem v debatě už 27. června

profimedia-0873362534
Zahraniční

V Texasu narazila do mostu loď s ropným olejem

hraní videoher
Ostatní Videohry

Videohry stále baví teenagery. Hraje je 85 procent dospívajících