Městská zeleň si zaslouží vyšší ochranu, zní z ministerstva

Městská stromořadí budou lépe chráněna díky plánované novele Ministerstva životního prostředí.

alej

Ilustrační foto.
Zdroj: Jihomoravský kraj

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Jihomoravský kraj

Ministerstvo životního prostředí chystá novelu zákona o ochraně přírody a krajiny. Cílem je posílit ochranu stromů ve městech. Městská zeleň, zejména ta v podobě velkých stromů, hraje klíčovou roli při stínění a chlazení v horkých dnech, a je nezbytná pro zachycení prachu a tlumení hluku.

Je nepřijatelné, že stromy kácíme a nesázíme za ně nové. Živá zeleň pomáhá městům a jejich obyvatelům za jakéhokoli počasí, samozřejmě nejvíc v době veder. Proto pracujeme na tom, aby se to změnilo, což je vzhledem ke klimatickým změnám stále naléhavější. Města musí být i v budoucnu příjemná pro žití. To je důvod, proč stromořadí musí mít ochranné pásmo stejně jako elektřina, vodovod nebo plynovod,“ řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

V rozhodování o kácení stromořadí by podle chystané novely měla být zachována jednoduchá hierarchie priorit. V první řadě by měla být stromořadí zachována a nekácena, pokud to nelze, pak by měly být stromy s náležitou péčí nahrazovány v daném místě, případně v jiné vhodné lokalitě. V nejzazším případě budou moci stavebníci kompenzaci za pokácené dřeviny poslat do speciálního fondu obce. Vybrané peníze budou obce moci použít na zajištění péče o stávající stromy či novou výsadbu,“ uvedl Hladík s tím, že podobný princip funguje například v Rakousku. Ministerstvo nyní konzultuje návrh s různými odborníky a resorty, s cílem předložit ho vládě v prvním pololetí 2024.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: MZP

Související

Lukavický dub z Pardubického kraje je Stromem roku 2024
Domácí Příroda

Lukavický dub se stal Stromem roku 2024

traktor
Domácí

Z odpadů vznikne energie. Ministerstvo podpoří výrobu bioplynu

plastic_bottle_plastic_recycling_garbage_environmental_protection_bottles_disposal_circuit-824392
Domácí

Vláda schválila zlom v zálohách obalů. Za PET lahev bude záloha čtyři koruny

profimedia-0917628989
Domácí

Vláda poskytne obcím dvě miliardy na obnovu po povodních