Města zdraží parkovné, poplatky za odpad i jízdenky

Od září zaplatí lidé víc peněz za jízdné v hromadné dopravě, za parkování nebo za svoz odpadu. Zdražování chystá řada měst.

tramvaj

Pro černé pasažéry i kurýry nastávají v Brně tužší časy
Zdroj: Pixabay

  • Pro černé pasažéry i kurýry nastávají v Brně tužší časy
  • Zdroj: Pixabay

Od září stoupne jízdné v Olomouci. Základní jízdenka bude nově stát 20 korun namísto 18, roční kupón vyjde na 3 200 korun. Zatím za něj lidé platili 2 950 korun.

Zlín a Otrokovice také od počátku září zvednou ceny. Půlhodinová jízdenka bude stát 18 namísto 12 korun, hodinová vyjde na 24 korun, měsíční kupon podraží z 380 na 490 korun. Obyvatelé Zlína už mají dražší také poplatek za svoz odpadu, platí nově 900 korun namísto šesti stovek. O čtvrtinu je dražší voda a zvedla se i daň z nemovitosti.

V České Lípě stoupnou poplatky za parkování v centru města o deset korun. Po 14 letech také začnou obyvatelé platit za svoz odpadu, vyjít by měl na 960 korun za osobu a rok.

Děčín zdraží také jízdné, a to asi o osm procent. V Liberci zase stouply nájmy v městských bytech, na radnici se řeší také ceny parkovného a jízdného. Za jízdné zaplatí víc také Plzeňané. Od září bude jednotlivé jízdné stát 26 korun, 24hodinové pak vyjde na 84 korun, zatím stojí 72.

Související

olivový olej
Ekonomika Jídlo

Španělské supermarkety uměle navyšují ceny olivového oleje

brambory
Ekonomika

Zdražují brambory, jablka i jogurty

koruna česká
Ekonomika

Inflace v dubnu narostla

Kandidáti koalice STAČILO!
Domácí Eurovolby

Komunisté se připravují na comeback. Představují kandidátku koalice STAČILO!