čtvrtek 19. září 2024

Města chystají adventní trhy, kluziště nebo vánoční tramvaje

Většina českých i moravských měst se chystá na Vánoce. I přes rapidní nárůsts cen energií nechtějí radnice ochudit návštěvníky o tradiční atmosféru adventu a připravují výzdobu, vánoční stromy, trhy i vánoční tramvaje.

Vánoční tramvaj v Plzni

Vánoční tramvaj v Plzni
Zdroj: František Mourek

  • Vánoční tramvaj v Plzni
  • Zdroj: František Mourek

Například v Praze by se měl vánoční strom měl rozsvítit na Staroměstském náměstí v v sobotu 26. listopadu. To začnou také vánoční trhy na Staroměstském a Václavském náměstí.

V Ostravě se vánoční strom rozsvítí také na první adventní neděli. Smrk omorika pochází z Žermanic a vysoký je zhruba 11 metrů. Ve městě začala i stavba vánočního kluziště, které najdou návštěvníci na náměstí Dr. Edvarda Beneše. Stejně jako v minulém roce bude i letos bruslařská plocha rozšířena o atraktivní ledové chodníčky. Kluziště se otevře v sobotu 26. listopadu.

Třeba v Plzni už začala instalace vánoční výzdoby na náměstí Republiky a v přilehlých ulicích. Přes 3000 metrů světelného řetězu v LED provedení bude svítit na vánočním stromě. Do 10. prosince bude vánočně nazdobená celá Plzeň, výzdobu čítá celkem 556 vánočních dekorací a prvků. Jako každý rok bude západočeskou metropoli brázdit vánoční tramvaj. Vyjede v neděli 28. listopadu na speciálním okruhu mezi synagogou a Mikulášským náměstím. Od pondělí 29. listopadu ji Plzeňané a návštěvníci města potkají v běžném provozu na linkách 2 a 4.

Vánoční tramvaje budou jezdit i v dalších českých městech, mimo jiné se mohou těšit obyvatelé Olomouce.

Autor: Andrea Jančová

Související

volný čas
Domácí

Politické preference a životní styl: Jak se voliči liší v každodenním životě?

Švédské město Uppsala má nejčistší vzduch v Evropě.
Zahraniční Zajímavosti

Švédská města mají nejčistší vzduch v Evropě

Albert
Domácí Nakupování

Češi mění nákupní návyky. Více se zajímají o ekologii a obaly

líčení
Domácí Ženy

Celkem 77 procent Češek se snaží být vždy upravené