úterý 1. října 2024

Mercedes a iPhone ovlivnil Dostojevský, blouzní Putinův důvěrník, zpěvák Shaman

Říká si Shaman a proruská média jej nepříčetně oslavují, jeho píseň dokonce přirovnávají k soundtracku filmu Rocky! Shaman teď přišel s neuvěřitelnou myšlenkou: Za iPhony prý stojí Dostojevský a Bulgakov.

GTHuNvGX0AAIxGH

Shaman působí podle kritiků svým vystupováním a oblečením jako nacista, na koncertech často napodobuje hajlování a skladbu Můj boj vydal v den Hitlerových narozenin.
Zdroj: X

  • Shaman působí podle kritiků svým vystupováním a oblečením jako nacista, na koncertech často napodobuje hajlování a skladbu Můj boj vydal v den Hitlerových narozenin.
  • Zdroj: X

32letý kremelský propagandista – vlastním jménem Jaroslav Dronov – poslední dobou čelí otázkám, proč jako pravý Rus a vlastenec používá americký iPhone a jezdí v německém Mercedesu. Zpěvák odpovídá s logikou sobě vlastní – podle něj tyhle výrobky vznikly díky obdivu k ruské kultuře!

"Je to velmi jednoduché. Možná tvůrci těchto amerických telefonů, tvůrci těchto technologií, nebo tvůrci těchto aut, nebo tvůrci něčeho se možná při vytváření tohoto telefonu inspirovali díly Petra Iljiče Čajkovského? Nebo díly Dostojevského či Bulgakova, která jsou známá po celém světě? Možná by bez těchto děl tyto technologie vůbec neexistovaly, tyto telefony by neexistovaly. Zkuste se nad tím zamyslet," blouznil ve vysílání ruské televize s tím, že velká ruská kultura prosákla naprosto do všech aspektů světa, obletěla celou zeměkouli. "A navíc věřím, že lidé, kteří žijí v Rusku, jsou nejsvobodnější lidé na světě," přidal další výrok, kterým zjevně udělal Kremlu radost.

Na oplátku zase ruská propaganda tvrdí, že svět zuří kvůli reakci Američanů na Shamanovu píseň Jsem Rus. "Američané přiznali, že za posledních 5 let neslyšeli vlastenečtější píseň. Zpěvák Shaman si i nadále získává srdce, a to již na mezinárodní scéně. Pokud byl donedávna miláčkem rusky mluvících lidí, nyní se o něm aktivně diskutuje v zahraničí. Američané, kteří slyšeli píseň Jsem Rus, byli nejprve překvapeni tahem a motivem této písně. Když si uvědomili, o čem zpívá a jak procítěná slova v této písni jsou, byli ohromeni. A to v dobrém slova smyslu. Někteří dokonce tuto píseň přirovnávali k soundtrackům z filmu Rocky Balboa," přišly s bizarní zprávou Novosti.

Shaman je Putinovým důvěrníkem

Zpěvák Jaroslav Dronov známý pod uměleckým jménem Shaman se stal důvěrníkem Vladimira Putina před posledními prezidentskými volbami v Rusku. Na Den národní jednoty při svém vystoupení s písní Jsem Rus zpěvák stiskl na pódiu symbolické červené tlačítko, které odpálilo jaderné rakety.

Shaman podporuje ruskou invazi na Ukrajinu a často vystupuje na vládou pořádaných propagandistických akcích na její podporu.

Kvůli skladbě Můj boj, kterou nekriticky chválila ruská provládní média, se ale dočkal i problémů. Kritika se snesla na podobnost se stejnojmenným politickým manifestem Adolfa Hitlera.

Aktivista Yan Korobkov podal podnět k vyšetřování Shamana pro podezření, že videoklip písně Jsem Rus porušuje ruský zákon proti LGBT propagandě. Zpěvák měl totiž v klipu namalované oční linky. "Tím vytváří obraz ruského člověka jako homosexuála, který znevažuje mnohamilionovou národnost největší země světa zhoubně ovlivněnou západní kulturou, kde jsou povolené sňatky osob stejného pohlaví a sexuální akty," uvedl Korobkov ve své výzvě. Podle něj jsou ve videu také záběry, ve kterých muži tleskají účinkujícímu a nosí ho v náručí, aby se mohli dotýkat jeho genitálií. Aktivista se obává, že by ruští muži mohli podlehnout LGBT propagandě. "Stanou se gayi a poškodí genofond Ruské federace tím, že se odmítnou pářit se ženami," míní Korobkov. Ministerstvo vnitra se podnětem odmítlo zabývat.

Od června je Shaman za svou podporu ruské invaze na Ukrajinu na sankčním seznamu Evropské unie.

Související

ukr4otitul.jpg
Zahraniční

Ruský nácek se soudí kvůli pamfletu, který ho označil za neonacistu z Ukrajiny

profimedia-0888183328
Zahraniční Video

Rusko bombardovalo onkologii dětské nemocnice v Kyjevě

441566529_10220123719763162_1304300820835838718_n
Zahraniční

Čistka na Spotify. Služba smazala ruské umělce podporující válku

czNmcy1wcml2YXRlL3Jhd3BpeGVsX2ltYWdlcy93ZWJzaXRlX2NvbnRlbnQvbHIvZmwzODU5MTc3NDE4MC1pbWFnZS1rcDJld291ZS1remVsMHFvNi5qcGc
Zahraniční

Provokace pokračují. Severokorejští vojáci jsou už potřetí za demarkační linií