neděle 29. září 2024

Méně kvalitní mouka a pečivo. Čeští zemědělci varují před pšenicí z Ukrajiny

Dovozená pšenice z Ukrajiny by mohla způsobit problémy na českém trhu.

pšenice

Ilustrační foto.
Zdroj: PxHere

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: PxHere

Od podzimu minulého roku se v Česku prakticky zastavily obchody s pšenicí. Příčinou je desetinásobné zvýšení exportu ukrajinské pšenice na evropský trh, která byla původně určená pro Blízký východ a Afriku. Zemědělský svaz ČR žádá Ministerstvo zemědělství a Evropskou komisi, aby urychleně aktivovali původní koridory a ukrajinské obilí se vyvezlo tam, kam bylo původně určeno.

Před méně kvalitní moukou i pečivem varují zemědělci. „Zásoby obilí jsou po dovezení ukrajinské pšenice do Česka příliš vysoké, kvalita je ale nízká. Navíc hrozí, že naše mnohem kvalitnější obilí vypěstované podle standardů platných v Evropské unii nebudeme mít kam uskladnit. Pokud k tomu dojde, může se stát, že si lidé budou kupovat méně kvalitní mouku a pečivo z ukrajinského obilí, zatímco čeští zemědělci budou muset svou úrodu spálit. Evropský trh je ukrajinským obilím tak nasycen, že ani není možné českou produkci prodat do zahraničí,“ prohlásil Martin Pýcha, předseda Zemědělského svazu ČR.

Na ukrajinské obilí se navíc nevztahují normy Evropské unie. „Je pokrytecké omezovat evropské zemědělce při používání pesticidů, stanovovat limity pro hnojení, motivovat je k zodpovědnému chování ke krajině a potom umožnit dovoz surovin a potravin ze zemí, kde žádná taková omezení neplatí. Není to ani fér ke spotřebitelům, protože málokdo na mouce nebo chlebu pozná, zda obsahuje v Evropě nedovolené látky. Na zdraví by se to projevilo až se značným časovým odstupem,“ upozornil Pýcha.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: ZSČR

Související

divoké prase
Domácí Příroda

Novela mysliveckého zákona vyvolává obavy zemědělců

Solární panely na zemědělské půdě
Ekonomika Zelená energie

Kombinace zemědělství a solární energie může zvýšit potravinovou bezpečnost a příjmy farmářů

pole
Ekonomika

Zemědělci hlásí druhou nejhorší úrodu za posledních 12 let

mokřad
Domácí Příroda

Zemědělci mohou získat plnou podporu na krajinné prvky