středa 18. září 2024

Melbourne zažilo obrovské protesty. Demonstranti házeli po policii hnůj

Druhé největší australské město zažilo obrovské protesty propalestinských demonstrantů. Zhruba 20 policistů skončilo v nemocnici, 40 protestujících zase s pouty na rukou.

GXKCq7raUAAHnmO

Propalestinské protesty ochromily australské Melbourne.
Zdroj: X

  • Propalestinské protesty ochromily australské Melbourne.
  • Zdroj: X

Největší protesty od roku 2000, kdy druhé největší australské město hostilo Světové ekonomické fórum, tak hovoří melbournské úřady o protestní akci, která se v ulicích města konala ve středu jako vyjádření nesouhlasu s konání Izraele v Pásmu Gazy. Více než tisícovka demonstrantů, kteří se rekrutují z řad podporovatelů Palestiny, se střetla s policií, po které začali protestující házet kamení a koňský hnůj, což si vyžádalo dvě desítky zranění.

Muži zákona proti nim tvrdě zakročili, kdy použili i houbovité granáty a slzný plyn, při čemž 39 protestujících bylo zadrženo a vyslechli si obvinění z maření práce policie, blokování ulic a dokonce ze žhářství. Demonstranti totiž v ulicích založili několik ohňů, čímž zastavili veřejnou dopravu.

Premiér Antony Albanese protestní akci, která se konala poblíž místa Mezinárodní výstavy pozemních sil, odsoudil. Uvedl, že uznává právo na protest, ale ten se musí nést v pokojném duchu.

Autor: Jan Skala

Související

Michal Šimečka
Zahraniční

Slovensko potírá opozici. Šimečka už není místopředsedou Národní rady

pexels-photo-10466271
Domácí

Tragédie v ulicích Prahy. Policisté nabourali do auta, zemřela v něm dívka

GXPvotSbgAE17U-
Zahraniční

Hanoj je pod vodou. Sever Vietnamu postihly další sesuvy, počet mrtvých roste

11825099_936073696438897_6955698467259942268_n
Zahraniční

Policie vyrvala děti ze spárů islamistů. Znásilňovali je ve velkém