úterý 9. července 2024

Medvíďata v Japonsku umírají hlady. Může za to nedostatek lososů

Víc než 70 procent mláďat medvěda hnědého letos na japonském ostrově Hokkaidó zemřelo hlady. Může za to globální oteplování, kvůli kterému je v řekách málo lososů. Právě ti jsou hlavním zdrojem medvědí potravy.

brown-bear-cub-head

Medvědi v Japonsku hladoví.
Zdroj: PIXNIO

  • Medvědi v Japonsku hladoví.
  • Zdroj: PIXNIO

Vyhladovělého medvěda hnědého, který hledá potravu, zachytili turisté na pláži japonského ostrova Hokkaidó. Podle obyvatel ostrova medvědi často zoufale hledají potravu v řasách a pod kameny.

Lososů je letos málo stejně jako loni, kdy rybáři ulovili pouze kolem 23 tisíc kusů. Pro představu v roce 2020 byl jejich úlovek skoro půlmilionový. Za nedostatek ryb v řekách může podle odborníků stále se zvyšující teplota moře. Ta se prý bude v příštích letech ještě rapidně zvyšovat.

"Odhaduje se, že 70 až 80 procent letos narozených mláďat je mrtvých. Velkou roli v tom hraje i nedostatek žaludů," uvedl Masami Yamanaka, japonský výzkumník. Žaludy jsou další medvědy vyhledávanou potravou.

Na ostrově se zvýšil i počet útoků šelem na obyvatele. Zvířata se totiž často vydávají hledat potravu do obydlených částí, kde přijdou do kontaktu s člověkem. Jen v loňském roce kvůli bezpečnosti lidí i ochraně majetku a úrody zabili na Hokkaidu tisícovku medvědů hnědých.

Autor: Nikola Velkoborská

Související

F3Qnkr2WUAAvqMm.jpg
Cestování

Japonské kočičí ostrovy lákají turisty, krmení posílají lidé z celé země

GPhac6VaIAAbLLP
Zahraniční

Rozpolcení Japonci: Na jedné straně horu skrývá plachta, jinde kvůli ní zboří dům

Bílá medvědice grizzly se svými mláďaty.
Zahraniční Fauna

Vzácný bílý grizzly a její dvě mláďata zemřeli na kanadské dálnici

japonská svatba
Zahraniční Vztahy

Seznamovací japonská aplikace má zabránit klesající porodnosti