úterý 30. dubna 2024

Medvěd na Slovensku znovu útočil. Nyní zranil dva muže v pohoří Poľana

Slovensko si do statistiky útoků medvěda může připsat další čárku. Tentokrát k němu došlo v pohoří Poľana.

bear_nature_zoo_smile_bear_smile_close_up_bear_refuge_croatia-814015

Medvěd na Slovensku znovu zaútočil.
Zdroj: PxHere

  • Medvěd na Slovensku znovu zaútočil.
  • Zdroj: PxHere

Dva muže ve věku 39 a 49 let zranil medvěd, který zaútočil ve slovenském pohoří Poľana, které leží ve Zvolenské kotlině, tedy je součástí Slovenského středohoří. Zvíře jednomu z dvojice mužů způsobilo, kromě zranění na ruce a noze také poranění hlavy a jeho stav lékaři vyhodnotili jako vážný, i když stabilizovaný. Oba napadení byli přepraveni do nemocnice v Banské Bystrici. Na místo, kde došlo ke střetu šelmy s člověkem vyrazili také členové Zásahového týmu pro medvěda hnědého. Ti mají v posledních týdnech více práce než za uplynulé roky.

Střety medvěda s člověkem se na Slovensku stávají běžnou, ačkoliv velmi vážnou událostí. Za poslední dva měsíce zvíře způsobilo několik zranění a mezinárodní ohlas vzbudila událost, kdy medvěd běhal v ulicích Liptovského Mikuláše, jednoho z dvaceti největších slovenských měst, kde zranil několik lidí. Jen pár dnů předtím zahynula při útěku před ním běloruská turistika v Nízkých Tatrách. Začátkem dubna zase šelma vážně poranila lesního dělníka poblíž Liptovského Mikuláše, kdy mu zlámala žebra.

Slovenská vláda proto uvažuje o odstřelu medvědů, kteří dosud podléhají ochaně. Premiér Robert Fico uvedl, že by rád takovou věc dal dokonce do ústavy.

Autor: Jan Skala

Související

Medvěd grizzly
Zahraniční Fauna

Medvěd grizzly se vrátí do Washingtonu, kde byl vyhuben

profimedia-0868363648.jpg
Hokej

Čeští hokejisté vyhráli i pošesté

Carlos Alcaraz.
Tenis

Proč se mi tohle děje? Alcaraze trápí zranění

436405919_952254359589292_874032981934182940_n
Zahraniční

Radikální bratislavská otočka. Pellegrini nedopustí ničení ekonomiky ekologií