sobota 27. července 2024

Medailový víkend je tu, Češi jdou na neporažené Švédy

V semifinále mistrovství světa se v sobotu od 14:20 utkají hokejisté Česka s výběrem Švédska a Kanada od 18:20 poměří síly se Švýcarskem.

Radim Rulík na tréninku reprezentačního týmu.

Radim Rulík na tréninku reprezentačního týmu.
Zdroj: MICHAL RŮŽIČKA / MAFRA / Profimedia

  • Radim Rulík na tréninku reprezentačního týmu.
  • Zdroj: MICHAL RŮŽIČKA / MAFRA / Profimedia

Mistrovství světa v ledním hokeji, které letos hostí Praha a Ostrava vrcholí. V sobotu ze čtyř nejlepších týmů dosavadního průběhu turnaje vzejde finálová dvojice.

Zraky domácích fanoušků budou upřeny hlavně na skvadru Radima Rulíka, která narazí na těžkého soupeře v podobě zatím stoprocentních Švédů. Češi po bojovném výkonu prošli do semifinále přes Američany, proti nimž si jediný gól díky teči připsal Pavel Zacha. Jeho spoluhráč z Bostonu a největší hvězda týmu David Pastrňák zatím na gól čeká. A jistě by si ho rád nadělil proti Švédsku jako dárek k osmadvacátým narozeninám, které právě v den zápasu slaví.

Tým Tre Kronor je zatím na šampionátu neporažený, skupinou prošel bez ztráty jediného bodu a trochu překvapivě se potrápil až ve čtvrtfinále s urputně bránícímu Finy. Švédi jsou také hned po Američanech nejaktivnějším týmem co se týče střelby a ke všemu ještě neinkasovali gól v oslabení. České hokejisty tak rozhodně k vysněnému finále nečeká lehká cesta.

Utkání v přímém přenosu ČT Sport začíná ve 14:20.


V Ostravě se večer střetne druhá semifinálová dvojice Švýcarsko - Kanada. Narozdíl od odpoledního utkání je v tomto případě o favoritovi jasno. Kanaďané se mezi nejlepší čtyřku turnaje dostali na osmi posledních světových šampionátech a sedmkrát to dotáhli až do finále.

V Praze zatím zůstávají svým herním projevem lehce za očekáváními, ale i tak se jim podařilo všech osm dosavadních utkání vyhrát.

Na druhé straně Švýcaři jsou v semifinále poprvé od roku 2018, kdy z toho nakonec byla stříbrná medaile. Nicméně na letošním turnaji už předvedli několik skvělých výkonů. Ve skupině na nájezdy porazili Čechy a ve čtvrtfinále poslali domů také Německo, čímž mu oplatili vyřazení ve stejné fázi z loňska.

Semifinálové utkání Kanada - Švýcarsko je na programu od 18:20.

Autor: Ota Černý

Související

profimedia-0892454335
Zahraniční

Plameny dál ničí srdce Kanady. Obyvatelé i turisté už museli národní park opustit

1721392903_2Ostrilova_ulice_VizualizaceAIDESIGN_2.jpg
Domácí

Věžák hrůzy v Ostravě změní proslulá architektka k nepoznání

ViewImage
Krimi

Muž z Ostravy měl doma arzenál, i když přišel o zbrojní průkaz před deseti lety

České hráčky zkusí navázat na utkání se Španělskem
Fotbal

Češky nastoupí proti Dánkám