sobota 20. prosince 2025

Med skrývá víc, než se myslelo

Med patří k nejstarším sladidlům světa a nový výzkum mu znovu zvedá reputaci. Ukázalo se, že obsahuje oligosacharidy s prebiotickým účinkem. Ty podporují růst prospěšných bakterií ve střevech a zlepšují trávení.

med

Ilustrační foto
Zdroj: pixabay.com

  • Ilustrační foto
  • Zdroj: pixabay.com

Historické materiály popisují, že med používali staří Egypťané při léčení ran i jako konzervant. Řekové ho považovali za potravu bohů a Hippokratés doporučoval med na posílení organismu. Med navíc přirozeně obsahuje oligosacharidy, které se chovají jako prebiotika. Podle nutričních specialistů posilují růst střevních bakterií, které podporují imunitu i trávení.

Každý med chutná jinak podle toho, kde včely sbíraly nektar. Lipový bývá výrazný, akátový jemný a tmavé medy mají více antioxidantů. Kvalitní med si uchová živiny, pokud se nezahřeje na vysokou teplotu. Proto se doporučuje nepřidávat ho do vařícího čaje. Med je jednou z mála potravin, které se téměř nekazí, což potvrzují i archeologické nálezy. Přesto specialisté na výživu připomínají, že by ho neměly jíst děti do jednoho roku kvůli riziku botulismu.

Autor: Sandra Tušková

Související

19.04.2023_-_Concurso_do_mel_-_Foto_Michel_Corvello_(28)_(52832325051)
Ekonomika

Dovoz medu do Česka klesl. Mohou za to přísnější pravidla, která platí od loňska

Včelstva na střeše vozovny Vokovice letos vyprodukovala sedmdesát kilogramů medu
Domácí

Pražský dopravní podnik zdvojnásobil výnos medu z vlastních úlů

včely
Světové dny Fauna

Včelí den

nemocnice
Domácí

Ostravští vědci sledují, jak lidé tráví. Technologie pomůže i lidem v komatu