středa 3. července 2024

Mech rostoucí v Antarktidě i Mohavské poušti by mohl být u kolonizace Marsu

Rourkatec šedožebrý, pouštní mech, který roste v Mohavské poušti i v Antarktidě, je známý svou extrémní odolností. Čína teď přišla s tím, že by mohl růst na Marsu.

Syntrichia_caninervis_02

Rourkatec šedožebrý.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Rourkatec šedožebrý.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Podle Ústavu experimentální botaniky Akademie věd přežije půlhodinový pobyt při teplotě 120 stupňů a drží v teplotní odolnosti absolutní rekord mezi všemi rostlinami, živočichy, houbami a ostatními organismy s buněčným jádrem. Po navlhčení začne opět růst.

Dlouhodobé vystavení extrémnímu suchu, teplotám hluboko pod bodem mrazu, nízkému obsahu kyslíku a vysoké míře radiačního záření. To vše dokázal přežít a rychle se zotavit. Řeč je o houževnatém mechu s názvem Syntrichia caninervis. Podle čínských oborníků by díky faktu, že dokázal odolat extrémně drsným laboratorním podmínkám podobným těm na Marsu, mohl být základní rostlinou pro jeho kolonizaci. Nejenže by byl schopný na jeho povrchu pravděpodobně přeměňovat oxid uhličitý na kyslík a vodu, ale zároveň by teoreticky svým obrůstáním holého skalnatého povrchu Marsu vytvořil podklad pro růst dalších rostlin.

I přes to, že podle kritiků nevystavili vědci mech také vlivu kosmického záření a nepoužili obdobnou půdu jako je na Marsu, je studie údajně působivá a vzbuzuje novou naději na rozšíření života ve vesmíru.

Čínský vesmírný výzkum v poslední době nezahálí. V minulém týdnu se na povrch naší planety vrátila očekávaná sonda mise Chang’ez z odvrácené strany Měsíce a přivezla ke zkoumání jeho vůbec první vzorky. 

Co všechno přežije rourkatec šedožebrý

Vědci skladovali rostliny při teplotě -80 stupňů v ultrachladném mrazáku po dobu tří a pěti let a při teplotě -196 stupňů v nádrži na kapalný dusík po dobu 15 a 30 dnů. Ve všech případech se rostliny při rozmrazování regenerovaly.

Mech také prokázal schopnost přežít vystavení gama záření, které vzniká při radioaktivních dějích. To by zabilo většinu rostlin, jenže ne rourkatec, u něj se prý zdálo, že dávky 500 Gy podporují jeho růst. Lidé zažívají silné křeče a umírají už při 50 Gy.

Nakonec vědci testovali schopnost mechu snášet podmínky podobné podmínkám na Marsu v prostředí, kde vzduch obsahoval 95 procent oxidu uhličitého, teploty kolísaly od 60 pod nulou do plus dvaceti, navíc tam byla vysoká úroveň UV záření a nízký atmosférický tlak.

Sušené rostliny mechu dosáhly stoprocentní míry regenerace za 30 dnů poté, co čelily marťanským podmínkám po dobu jednoho až sedmi dnů. Hydratované rostliny, které byly vystavené simulátoru pouze jeden den, také přežily, i když se regenerovaly pomaleji než jejich vysušené protějšky.

Autor: Zuzana Beranová a Tereza Maixnerová
Zdroj: Science Direct

Související

asteroid
Světové dny Vesmír

Den asteroidů

asteroid-3628185_1280
Zahraniční Vesmír

K zemi míří velký asteroid. Planetární zabiják proletí v těsné blízkosti

Tento pandí pár ze zoo ve Washingtonu je již od listopadu v Číně
Zahraniční Fauna

Do Washingtonu se vrátí pandy

GQpiTCwWkAAFJ7e
Zahraniční

Čína se potýká s velkými záplavami. Tisíce zničených domů, desítky mrtvých