sobota 28. září 2024

McDavid si Conn Smythe Trophy nepřevzal

Kapitán Edmontonu Connor McDavid Stanley Cup nevyhrál. Útěchou mu mohla být alespoň cena pro nejužitečnějšího hráče play off. McDavid si ale cenu osobně nepřevzal.

Connor McDavid

Connor McDavid
Zdroj: Profimedia

  • Connor McDavid
  • Zdroj: Profimedia

Cenu pro nejužitečnějšího hráče play off získal Connor McDavid. Kapitán Edmontonu nasbíral ve 25 zápasech ve vyřazovací části 42 kanadských bodů za osm branek a 34 asistencí. Více bodů zaznamenali pouze Gretzky a Mario Lemieux.

McDavid si cenu osobně nepřevzal, byl z prohry příliš zdrcený. Komisař NHL Gary Bettman čekal na edmontonského kapitána marně.

Kanonýr McDavid nasbíral v 76 zápasech základní části 132 bodů (32 gólů a 100 asistencí). V prvních třech kolech play off dovedl Edmonton k vítězstvím nad Los Angeles Kings, Vancouver Canucks a Dallas Stars. Když Edmonton prohrával s Floridou v sérii 0:3 na zápasy, pomohl McDavid týmu osmi body ve dvou zápasech. Celkově ve finále zaznamenal 11 bodů za tři góly a osm asistencí. V posledních dvou zápasech se ale jako střelec neprosadil. McDavid získal Conn Smythe Trophy přestože nevyhrál Stanley Cup.

„Věděli jsme, že to bude těsné, sedmý zápas o pohár,“ řekl McDavid. „Věděli jsme, že to bude opravdu napínavý zápas a že bude rozhodovat jedna šance tady nebo tam. Chyběl nám centimetr, abychom vedli 2:1, jenže pak udeřili oni.“

Po prohraném finále získali Conn Smythe brankáři Jean-Sebastien Giguere z týmu Mighty Ducks Anaheim (2003), Ron Hextall z Flyers (1987), Glenn Hall ze St Louis Blues (1968) a Roger Crozier z Detroit Red Wings (1966).

V počtu nahrávek v play off osmadvacetiletý útočník překonal legendárního Wayna Gretzkyho, který v sezoně 1987/1988 zaznamenal 31 asistencí.

Conn Smythe Trophy byla jediná individuální trofej, která kanonýrovi ve sbírce chyběla. Connor McDavid získal třikrát Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče NHL, čtyřikrát Ted Lindsay Award pro nejvýraznějšího hráče ligy, pětkrát Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče a jedenkrát Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce základní části.

Zdroj: nhl.com

Související

Jakub Vrána během utkání s Columbusem
Hokej NHL

Vrána skóroval za Washington, prosadil se i Ivan

Jakub Lauko
Hokej NHL

Lauko v dresu Minnesoty skóroval podruhé v řadě

Hokejisté Ottawy se radují po gólu Jana Jeníka
Hokej NHL

Jeník bojuje o šanci v NHL

Jakub Zbořil
Hokej NHL

Zbořil se popere o místo v New Jersey