pátek 18. října 2024

Maturity čekají změny. Může je nahradit absolventská práce

Ministerstvo školství plánuje zásadní změny ve školském zákoně, které mohou ovlivnit maturitní zkoušky a strukturu škol. Novela by měla být předložena do konce měsíce.

profimedia-0877047839

Ilustrační foto.
Zdroj: Profimedia

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Profimedia

Maturitní zkoušku by mohla nahradit komplexní absolventská práce s obhajobou, což by zejména u odborných oborů propojilo závěrečnou zkoušku s praxí. „Tato práce by prověřovala schopnost studenta integrovat své znalosti a dovednosti,“ uvedl náměstek Jiří Nantl. Novela také umožní nahrazení školní zkoušky mezinárodně uznávaným certifikátem, nejen z cizích jazyků, ale i například z IT dovedností.

Ředitelé škol budou mít možnost kombinovat prezenční a distanční výuku podle nových pravidel. Novela zákona také umožní obcím slučovat školy do větších celků s jedním ředitelstvím, čímž by se měla zlepšit efektivita vzdělávací soustavy. Nové školy budou muset mít minimálně 200 žáků, což by mělo zabránit nadměrnému roztříštění škol.

Novela upraví pravidla pro konkurzy na ředitele škol. Nově bude možné vypsat konkurz bez nutnosti odvolání stávajícího ředitele. Mezi důvody pro vyhlášení konkurzu bude zahrnuta nedostatečná odborná a pedagogická kvalita. Ředitelé budou moci být přemístěni mezi školami bez konkurzu se souhlasem školské rady.

Novela zákona o vysokých školách má posílit nezávislost Národního akreditačního úřadu (NAÚ) a zaměřit jeho činnost na ověřování kvality vzdělávání na místě. NAÚ bude nově rozdělen na akademickou a profesní komoru a bude akreditovat i obory vyšších odborných škol. Účinnost novely se plánuje k 1. lednu 2026.

Autor: Šimon Mitro

Související

Pořadem Jak (si) vybrat střední školu provází herečka Anna Michalcová
Domácí Školství

ČT poradí žákům s výběrem střední školy

profimedia-0915900916
Domácí Školství

Nový obor Lyceum by měl ulevit přetíženým gymnáziím

třída
Domácí Školství

Platy učitelů se zvýší o sedm procent

škola
Domácí Školství

Karlovarský kraj by se měl dočkat vysoké školy