neděle 8. září 2024

Mattel uvede na trh první slepou Barbie

Slepá Barbie či černošská panenka s Downovým syndromem. Mattel uvede na trh nové inkluzivní Barbie.

slepá Barbie

Slepá Barbie
Zdroj: Mattel

  • Slepá Barbie
  • Zdroj: Mattel

Společnost Mattel oznámila uvedení dvou nových panenek do své řady Fashionista. Jde o Barbie s poruchou zraku a černou Barbie s Downovým syndromem. Tyto panenky mají za cíl zlepšit zastoupení a přístupnost pro děti s různými schopnostmi. Oznámení přišlo na konci měsíce Disability Pride, kdy firma spolupracovala s Americkou nadací pro nevidomé (AFB) na vytvoření autentického zobrazení osob s poruchami zraku.

Slepá Barbie je vybavena hmatovými prvky, včetně saténové růžové blůzy a texturované sukně se zapínáním na suchý zip. Panenka má také doplňky, jako je slepecká bílá a červená hůl s rozpoznatelným koncem a slunečními brýlemi. V balení je i slovo Barbie napsáno v Braillově písmu. Hlavní zaměření bylo na to, aby panenka odpovídala skutečné interakci nevidomých dětí s hračkami.

Spolupráce s Národní společností pro Downův syndrom (NDSS) vedla k vytvoření černé Barbie s Downovým syndromem, která doplňuje řadu panenek uvedených v loňském roce. Tato panenka má zaoblenější obličej, menší uši, plochý nos a kratší tělo, což jsou charakteristické znaky spojené s Downovým syndromem. První Barbie s Downovým syndromem byla představena teprve vloni.

Panenka má na sobě růžové brýle a šaty v modro-žlutých barvách, které symbolizují povědomí o Downově syndromu. Tři šipky v některých srdíčkách na šatech odkazují na třetí chromozom 21, který je charakteristický pro osoby s tímto syndromem.

Autor: Šimon Mitro

Související

LEGO store
Zahraniční Ekologie

LEGO přechází na ekologičtější materiály, plastů se však nezbaví

America Ferrera ve filmu Barbie (2024)
Film a TV Osobnosti

America Ferrera slaví 40. Barbie ji vrátila na výsluní

profimedia-0855707683
Film a TV Streaming

Kde si pustit vítěze Oscarů?

profimedia-0855708355
Film a TV Udílení cen

Nejlepší scénky a děkovačky z letošních Oscarů