sobota 5. října 2024

Masový vrah Breivik si stěžuje na fešácký kriminál, máme fotky

Soudní jednání dnes začalo v tělocvičně ve věznici Ringerike, která je poblíž ostrova Utøya, kde Breivik vraždil. Soud si na něj vyhradil celý pracovní týden.

profimedia-0835126517.jpg

Anders Breivik stanul v pondělí před soudem, který našel zázemí v tělocvičně věznice, 8. ledna 2024
Zdroj: Profimedia

  • Anders Breivik stanul v pondělí před soudem, který našel zázemí v tělocvičně věznice, 8. ledna 2024
  • Zdroj: Profimedia

Norský pravicový extremista Anders Behring Breivik, který v roce 2011 zabil 77 lidí při bombovém útoku a následném běsnění policejní uniformě, podruhé žaluje norský stát za údajné porušování jeho lidských práv. Breivik tvrdí, že jeho samovazba, v níž je od roku 2012, je nelidským zacházením podle Evropské úmluvy o lidských právech.

Breivik žije ve dvoupodlažním komplexu s kuchyní, jídelnou a televizní místností s Xboxem, několika křesly a obrázky na stěnách. K dispozici má posilovnu s činkami, běžeckým pásem a veslařským trenažérem, po areálu létají tři andulky, která chová jako mazlíčky.

Mnozí považují Breivikovu snahu dostat se před soud za pokus přitáhnout pozornost ke své kauze a znovu se vyhřívat na mezinárodní výsluní. Breivik nyní vystupuje pod jménem Fjotolf Hansen. V roce 2022 žádal o podmínečné propuštění, protože ale nevykazoval žádné známky nápravy ani lítost nad svými činy, neuspěl.

Kdo je Anders Breivik

Anders Behring Breivik, od roku 2017 přejmenovaný jako Fjotolf Hansen, je norský masový vrah a krajně pravicový politický aktivista, který 22. července 2011 spáchal sérii teroristických útoků v norském hlavním městě Oslo a pak převlečený za policistu na ostrově Utøya, při kterých zabil 77 lidí. Většinu z nich tvořili účastníci letního pobytu mládežnické organizace Norské strany práce. V srpnu 2012 ho soud uznal vinným z masové vraždy, způsobení smrtící exploze a terorismu a poslal ho na 21 let do věznice. Jedná se o nejvyšší možný trest v Norku, v případě potřeby ho ale může soud prodloužit.

V lednu 2022 požádal o propuštění s odůvodněním, že již není pro okolní svět nebezpečný. Před soudem držel transparent o nadřazenosti bílé rasy a několikrát hajloval. Soud jeho žádost zamítl.

Související

Šanghaj
Zahraniční

Čína rozšiřuje bezvízový režim pro turisty z Evropy

GZCShr4XYAAkS29
Zahraniční

Pákistán zavřel hlavní město a vypnul internet. Obává se nepokojů

profimedia-0896403770
Krimi

Kuchár Jožko dostal výjimečný trest. Za pitvu své přítelkyně si odsedí 23 let

soudce
Krimi

Muž dostal šest let za znásilnění nevlastní dcery. Je to komplot, bránil se