Mašíni vpadnou do kin příští rok

Na konci listopadu skončilo čtyřměsíční natáčení filmu Bratři režiséra Tomáše Mašína, vzdáleného příbuzného bratrů Mašínů. Snímek vypráví jeden z největších příběhů studené války o odbojové skupině Josefa a Ctirada Mašínových.

film Bratři

Záběr z filmu Bratři.
Zdroj: Cinemart/Zuzana Panská

  • Záběr z filmu Bratři.
  • Zdroj: Cinemart/Zuzana Panská

Role bratrů ztvárnili Oskar Hes a Jan Nedbal. V dalších rolích se představí Adam Ernest, Matyáš Řezníček, Matěj Hádek nebo Tatiana Dyková. Film Bratři bude mít premiéru v říjnu 2023, sedmdesát let od útěku Mašínů do Západního Berlína. Natáčení probíhalo od srpna do listopadu nejen z důvodu jeho náročnosti, ale i proto, že film musí věrně zachycovat proměnu ročních období, v nichž se příběh ve skutečnosti odehrál.

Filmový štáb natáčel v Praze, v bývalém vojenském prostoru u středočeských Milovic, na libereckém nádraží Horní Růžodol, v bývalém říčním přístavu na Mělníku, v Poděbradech nebo bývalém bunkru ve středočeském Drnově. Chybět nemohl samozřejmě ani cíl skupiny bratrů Mašínů - Berlín.

Mezi nejsložitější okamžiky patřilo natáčení přestřelky na nádraží v Uckro a především obklíčení v lese u Waldova, což byla největší a nejnáročnější scéna filmu, do které se zapojily desítky uniformovaných komparzistů, vojenská technika a dva filmové štáby. „Myslím, že pro všechny to byl zatím nejnáročnější projekt. Tak velký výlet z komfortní zóny jsme si dopředu asi neplánovali, ale stálo to za to. Jsme vděční, že jsme měli možnost tak výjimečný příběh vyprávět,“ přibližuje extrémně náročné natáčení producent Petr Bílek.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: Cinemart

Související

GZV4G0sXcAAwJJc
Zahraniční

Protest islamistů: Demonstranti házeli kameny i láhve. Byla mezi nimi i Greta

2018_Kris_Kristofferson_-_by_2eight_-_DSC5043
Hudba

Country přišlo o svou ikonu. Zemřel zpěvák a herec Kris Kristofferson

4289641337_b148d96fe0_b
Film a TV

Zemřel James Earl Jones. Proslavil jej Gabrielův oheň či Barbar Conan

profimedia-0902497952
Domácí

Česko se loučí s Karlem Heřmánkem. U jeho fotografie hoří svíčky a leží květiny