sobota 27. července 2024

Masakry ovcí v Beskydech pokračují. Vlk přeskočí skoro dvoumetrový plot

Po Beskydech se pravděpodobně prohání vlk, který umí překonat překážku vysokou jako dospělý člověk. Masakry ovcí v horských oblastech neustávají.

wolf-7787503_1280

Vlk.
Zdroj: pixabay.com

  • Vlk.
  • Zdroj: pixabay.com

Škody za statisíce jen za letošní rok už evidují chovatelé ovcí v Beskydech a volají po razantním řešení. Jejich problém s vlky, kteří do hor přišli pravděpodobně ze Slovenska, pokračují. V uplynulých dnech došlo k dalšímu masakru, farmáři našli dvacet roztrhaných ovcí. Nepomohlo prý ani zabezpečení chovu. Případem se aktuálně začala zabývat Agentura ochrany krajiny a přírody, která přišla s překvapivým tvrzením. V Beskydech úřaduje vlk, který je schopný překonat překážkou vysokou jako dospělý člověk. Běžně vlk přeleze pouze 120 centimetrů vysoký plot. Ten, který má na svědomí ovčí stáda v Beskydech, překonal výšku 170 centimetrů.

Vlci letos v Beskydech roztrhali už 85 ovcí. Chovatelé sice dostali odškodné z kasy Moravskoslezského kraje, to jim ale podle jejich slov nestačí. Žádají o povolení k odstřelu vlků.

Největší škody šelmy udělali v oblasti Jablunkova a na Třinecku. Podle údajů moravskoslezského hejtmanství se na území Beskyd nyní pohybují tři vlčí smečky a jeden pár.

Autor: Jan Skala

Související

bear_brown_bear_ursus_arctos_water_zoo_splashing_inject_water_splashes-958900
Zahraniční

Slovensko řeší problém s medvědy radikálně. Přes 40 jich zastřelili

vlci Tábor
Domácí Fauna

Vlky z nelegálního chovu přijala Zoo Tábor

Vlci
Domácí

Lidé prodávají vlky, vydávají je za vlčáky. Hrozí jim pokuta až 1,5 milionu korun

pexels-photo-9141303
Ekonomika

Velká německá cestovka zkrachovala. Stovky Čechů zůstaly v Turecku