sobota 21. září 2024

Mapy kriminality jsou spuštěny naplno

Díky mapám kriminality mohou obce například efektivněji instalovat kamerové systémy, plánovat hlídky strážníků nebo sledovat situaci v sociálně vyloučených lokalitách či v místech s vyšší koncentrací lidí.

mapy kriminality

Mapy kriminality.
Zdroj: Policie ČR

  • Mapy kriminality.
  • Zdroj: Policie ČR

Společný projekt Ministerstva vnitra a Policie ČR běží v ostrém provozu. Mapy kriminality mají za úkol snižovat kriminalitu, cíleně plánovat policejní hlídky i preventivní opatření do rizikových míst a snižovat administrativu. Mapy slouží nejenom Policii ČR, ale také veřejnosti a obcím.

Veřejné mapy kriminality v podobě, která je k dispozici Policii České republiky, obcím nebo široké veřejnosti, představují efektivní nástroj prevence kriminality, který může být zároveň vzorem otevřeného přístupu orgánů státní správy. Jdeme tak vstříc spolupráci nejen s představiteli samospráv, ale také poskytujeme maximální informační servis každému, kterého bezpečnost v ulicích zajímá, případně kdo chce s otevřenými daty dále pracovat,“ uvedl policejní prezident Martin Vondrášek.

Mapy kriminality jsou k dispozici ve třech variantách. První představuje mapy kriminality pro veřejnost, které jsou k dispozici na internetové stránce kriminalita.policie.cz. Zde jsou znázorňovány trestné činy a přestupky, které jsou statisticky evidované. Druhou variantou je podrobnější verze pro obce, díky které mohou lépe plánovat bezpečnostní opatření. Třetí jsou prediktivní mapy kriminality. Ty může využít například Policie ČR pro plánování služeb policistů a jejich vysílání do vytipovaných lokalit.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: MVČR

Související

Snímek obrazovky_20-9-2024_143921_www.youtube.com
Krimi Video

Mladou ženu našli mrtvou. Zavraždil ji expartner a vyluxoval její účet

GXvg-4EWgAA9177.jpg
Domácí

Děti odmontovaly šrouby povodňových zábran. Dospělý by za to skončil ve vězení

GXjMXEYWoAAwzm3
Domácí

Záplavy mají první oběť. Dalších sedm lidí se pohřešuje

žena telefon
Krimi

Podvodník připravil ženu o milion