sobota 27. července 2024

Mapování velkých šelem zjistí, kde se vyskytují vlci, rysi i medvědi

V únoru dojde na pravidelné mapování velkých šelem na území České republiky.

Rys ostrovid

Rys ostrovid
Zdroj: Collections - Get Archive (CC)

  • Rys ostrovid
  • Zdroj: Collections - Get Archive (CC)

Správa CHKO Besykdy spolu s CHKO Kysuce a Hnutím DUHA Šelmy připravují zimní monitoring velkých šelem, ke kterému dojde od 16. do 18. února. Proškolení mapovatelé se zaměří na sledování stop a dalších pobytových znaků velkých šelem v pohořích na moravsko–slovenském pomezí. Mezinárodní monitoring představuje efektivní přeshraniční spolupráci za účelem zjištění prostorové distribuce těchto chráněných živočichů v daném území.

V minulém roce byli vlci zjištěni v Moravskoslezských Beskydech, Vsetínských Beskydech a v Javorníkách. V CHKO Beskydy byly zaznamenány tři smečky a jeden vlčí pár. Výskyt medvědů byl spíše přechodný, přičemž v Beskydech nebyly v minulém roce zaznamenány žádné pobytové znaky medvěda.

Rysi byli vypátráni v Moravskoslezských Beskydech, Javorníkách a dokonce i v Podbeskydské pahorkatině. V Beskydech bylo zaznamenáno sedm samostatných rysů a několik odrostlých mláďat, zatímco v Javorníkách se pohybovali tři jedinci. Pokud bude během únorového pozorování nepříznivé počasí, tak se další uskuteční na začátku března.

Autor: Šimon Mitro

Související

Samice zubra ze Zoo Praha
Domácí Fauna

Dva zubři ze Zoo Praha míří do volné přírody

divočák
Domácí

Liberecký kraj zpřísňuje opatření před africkým morem prasat

Ždánický les
Domácí Příroda

Ždánický les ochrání ministerstvo spolu s krajem

Vypouštění syslů na Odolickém vrchu.
Domácí Fauna

Na sysly mohou turisté narazit na Odolickém vrchu