Mapování nepůvodních druhů proběhne o víkendu. Biosmrště se může zúčastnit každý

Třetí ročník Biosmrště, projektu občanské vědy zaměřeného na mapování nepůvodních druhů v Česku, proběhne od 24. do 26. května.

Sršeň asijská

Sršeň asijská
Zdroj: Pexels / Yamile Garcia

  • Sršeň asijská
  • Zdroj: Pexels / Yamile Garcia

Biosmršť již třetím rokem vyzývá veřejnost k zaznamenání výskytu nepůvodních druhů rostlin a živočichů pomocí aplikace iNaturalist. Nově se sledují i sršeň asijská, alias lovec včel, a kosatec krvavý. Mapování probíhá o víkendu od 24. do 26. května.

Pro zapojení do projektu si stačí nainstalovat aplikaci iNaturalist a zaznamenat své pozorování. Aplikace pomáhá určit druh a údaje se automaticky dostávají do nálezové databáze ochrany přírody.

V minulých ročnících dobrovolníci zaznamenali 29 nepůvodních druhů při 700 pozorování. Vědci tak získali cenné informace o šíření invazních druhů. Letos je důležité včasné zaznamenání invazní sršně asijské, která byla poprvé zaznamenána loni na podzim v Plzni. Kosatec krvavý zase ohrožuje původní kosatec sibiřský křížením a oslabováním jeho populace.

Organizátoři letos více zapojí školy a přírodovědné kroužky. Soutěž má za cíl zaznamenat co nejvíce druhů. Výherci získají přírodovědné ceny a exkurze s výkladem do Průhonického parku. Biosmršť je součástí evropského Bioblitzu, krátkodobé akce na mapování biodiverzity. Vědci z celé Evropy, včetně České republiky, se zapojí do společného mapování.

Autor: Šimon Mitro

Související

víla
Světové dny

Den víl

příroda
Zahraniční Příroda

EU schválila historický zákon o obnově přírody

rak
Domácí Příroda

Na Semilsku byl potvrzen račí mor

Holzhau
Domácí

Greenpeace žene ministerstvo k soudu. Vadí kácení lesů v Krušných horách