pondělí 16. září 2024

Mamograf slouží Češkám 20 let. Odhalil přes 60 tisíc nádorů prsu

Mamografický screening se využívá v Česku již 20 let. Za dobu své působnosti odhalil přes 60 tisíc nádorů rakoviny prsu.

profimedia-0668224964

Mamografické vyšetření
Zdroj: Profimedia

  • Mamografické vyšetření
  • Zdroj: Profimedia

Mamografický screening se v České republice začal zavádět v roce 2002. Za posledních dvacet let odhalil téměř 62 tisíc nádorů prsu. Díky mamografu došlo za posledních 20 let ke snížení úmrtnosti na rakovinu prsu o 31 procent.

Pravidelný screening pomáhá odhalit rakovinu prsu převážně ve stadiích s velkou šancí na úspěšné vyléčení. V Česku ho využívá jen 60 procent žen. Přitom od 45 let mohou ženy v Česku chodit na mamografické vyšetření bezplatně. „České ženy mohou na pojišťovnami plně hrazený screening docházet do kvalitních screeningových center až do konce života, což je v rámci screeningových programů v Evropě zcela jedinečné. Výsledky vyšetření jsou známy v rámci několika dní. Všechny ženy, kterým je objeven podezřelý nález, jsou dovyšetřeny a předány k léčbě do Komplexních onkologických center,“ uvádí primářka Skovajsová, předsedkyně Asociace mamodiagnostiků ČR.

Mohu všechny ujistit, že ani stisk potřebný k vytvoření snímku, ani záření, které mamograf vydává, rakovinu nezpůsobí. Některé ženy nicméně stále odmítají mamografické vyšetření a preferují ultrazvuk. Neví ale, že prsa sice vyšetřit ultrazvukem lze, ale jedná se o hlavní vyšetřovací metodu u mladších žen, u nichž je hmota prsu natolik hutná, že je pro záření mamografu málo prostupná. Pro ženy starší 45 let je naproti tomu vhodnější mamograf,“ vysvětluje ředitelka Aliance žen s rakovinou prsu Štěpánka Pokorná.

Vyšetření se věnuje 73 specializovaných akreditovaných center, jejichž seznam najdete zde.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: MZČR

Související

posilovna
Světové dny Zdraví

Den posiloven

26225688470_1bf0f5bd44_w
Zdraví

Užívání léků na cholesterol může snížit riziko mrtvice a infarktu, tvrdí studie

nemocnice
Domácí

Lékaři hrozí hromadnými výpověďmi kvůli přesčasům

ptačí chřipka
Zahraniční Ptačí chřipka

USA hlásí první případ ptačí chřipky u člověka bez kontaktu se zvířaty